Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Credit Suisse Group υποβάθμισε η S&P Global Ratings , τοποθετώντας τα ομόλογα της ελβετικής τράπεζας ένα βήμα πριν την κατηγορία σκουπίδια, καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» στην εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Credit Suisse την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει την άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων, την μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και την μετατόπιση του ομίλου από τις δραστηριότητες της επενδυτική τραπεζική προς προς τον λιγότερο ταραχώδη τομέα της διαχείρισης πλούτου.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: «Δεν πωλείται», διαμηνύει ο πρόεδρος

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε σημείωμα του επισημαίνει ότι τα βήματα αναδιάρθρωσης της τράπεζας είναι πιο αποφασιστικά από τις προηγούμενες προσπάθειες και υπάρχει η προοπτική o ελβετικός τραπεζικός όμιλος να γίνει πιο σταθερός και να ενέχει λιγότερους κινδύνους. «Ωστόσο,» συνεχίζει «βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους στην εκτέλεση του σχεδίου, δεδομένης της πολυπλοκότητας του πολυετούς προγράμματος, του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και της αγοράς, παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ταχύτητα και το κόστος της μείωσης των μη βασικών στοιχείων του ενεργητικού»

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι αδύναμες λειτουργικές επιδόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο έδειξαν ότι το τραπεζικό franchise της Credit Suisse έχει  αποδυναμωθεί και ότι η θέση της επενδυτικής τράπεζας CS First Boston δεν είναι σταθερή.

Στην μέγγενη των οίκων αξολόγησης

Η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της σε επιμέρους εταιρείες και δραστηριότητητες της Credit Suisse, αλλά διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της για τον όμιλο.

Την Τρίτη υποβάθμισε το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος (senior unsecured debt) της Credit Suisse από Α2 σε Α3, ενώ διατήρησε την αξιολόγηση του ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους του ομίλου Credit Suisse στο Baa2.

Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές λόγω της ρευστότητας της ελβετικής τράπεζας, των αρνητικών πιέσεων που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία και των κινδύνων που σχετίζονται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ανέφερε η Moody’s.

Η DBRS Morningstar υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση  της Credit Suisse  σε «A (χαμηλό)» και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του ομίλου Credit Suisse Group σε BBB (υψηλό).

Οι χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας οδηγούν συνήθως σε υψηλότερο κόστος δανεισμού. Το κόστος ασφάλισης του χρέους της Credit Suisse έναντι αθέτησης υποχρέωσης αυξήθηκε ελαφρώς σε περίπου 260 μονάδες βάσης, από το μέγιστο των 375 μονάδων βάσης  που βρέθηκε στις 5 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή