Ισχυρή διατηρήθηκε και τον μήνα Οκτώβριο η τάση αύξησης των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, ενώ οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν επίσης, ιδιαίτερα στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP.

Οι εταιρείες πρόσθεσαν 239.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, αριθμός υψηλότερος από την εκτίμηση του Dow Jones που προέβλεπε 195.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, αλλά και πιο υψηλός σε σχέση με τις 192.000 επιπλέον προσλήψεις του Σεπτεμβρίου. Οι μισθοί αυξήθηκαν 7,7% σε ετήσια βάση, μειωμένοι κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης – Amazon: 150.000 προσλήψεις ενόψει εορταστικής περιόδου

Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στον κλάδο αναψυχής και φιλοξενίας, ο οποίος πρόσθεσε 210.000 θέσεις ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 11,2%. Ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις, θεωρείται σημείο αναφοράς καθώς βίωσε τις πιο σκληρές επιπτώσεις από την πανδημία Covid και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Με… πανελλαδικές εξετάσεις οι επόμενες προσλήψεις στο Δημόσιο

Μεγάλος πρωταγωνιστής οι υπηρεσίες

Όλη η αύξηση των θέσεων εργασίας προήλθε από βιομηχανίες που σχετίζονται με τις υπηρεσίες, οι οποίες πρόσθεσαν 247.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι κλάδοι παραγωγής αγαθών έχασαν 8.000 θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω της απώλειας 20.000 θέσεων σε παραγωγικές βιομηχανίες. Το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους κατά 84.000.

«Αυτός είναι ένας πραγματικά υψηλός αριθμός δεδομένης της επιστροφής στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά οι προσλήψεις δεν ήταν ευρείας βάσης», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Nela Richardson. «Οι παραγωγοί αγαθών, οι οποίοι επηρεάζονται από τα αυξημένα επιτόκια, υποχωρούν σε θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι που αλλάζουν θέσεις εργασίας επιφέρουν μικρότερα κέρδη. Ενώ βλέπουμε πρώιμα σημάδια περιορισμού της ζήτησης λόγω της Fed, αυτό επηρεάζει μόνο ορισμένους τομείς της αγοράς εργασίας».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό που πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Να σημειωθεί ότι μείωση των θέσεων εργασίας κατέγραψαν κλάδοι όπως οι κατασκευές (17.000), οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (-14.000) και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (-10.000).

Με βάση το μέγεθος της επιχείρησης, οι εταιρείες με 50 έως 249 υπαλλήλους είχαν σχεδόν όλες αυξημένες προσλήψεις, προσθέτοντας 241.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας