Ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τα κρυπτονομίσματα, κι αυτό γεννά αισιοδοξία στις βρετανικές εταιρείες του κλάδου, ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Ο Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, είναι αντιμέτωπος με ένα βαρύ οικονομικό «χαρτοφυλάκιο», προκειμένου να ανατρέψει τον «οικονομικό όλεθρο» που προκάλεσε η προκάτοχός του Λιζ Τρας. Αν και τα crypto δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του, στελέχη του κλάδου λένε ότι υπάρχει λόγος για αισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης – Όταν ο κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλουσιότερος από τον κάτοικο του Μπάκιγχαμ

«Το συναίσθημα που κυριαρχεί στον κλάδο είναι η ανακούφιση», δήλωσε στο CNBC Christian Faes, συνιδρυτής της startup ψηφιακών δανείων LendInvest. «Υπάρχει η αίσθηση ότι επιτέλους έχουμε κάποιον λογικό στο Νούμερο 10 [της Ντάουνινγκ Στριτ], αφού η αλαζονεία και η ανικανότητα της Λιζ Τρας και του [πρώην υπουργού Οικονομικών] Κουάσι Κουαρτεγκ παραλίγο να συντρίψουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Διαβάστε επίσης:  Δυναμικό comeback των crypto – Πάνω από 1 τρισ. δολ. η αξία της αγοράς

Ευκαιρίες και δυνατότητες

«Ο Ρίσι βλέπει την ευκαιρία και τις δυνατότητες που έχει η κρυπτογράφηση και θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ηγέτης σε αυτό», πρόσθεσε ο Faes, ο οποίος επίσης προεδρεύει του δικτύου Fintech Founders.

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, έχει εκφράσει αρκετές φορές μια θετική άποψη για τα κρυπτονομίσματα .

Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, ως υπουργός αρμόδιος για τα οικονομικά της Βρετανίας, περιέγραψε ένα μεγάλο σχέδιο για να γίνει η χώρα παγκόσμιος κόμβος κρυπτονομισμάτων.

Αυτό περιελάμβανε την ένταξη των stablecoin εντός των ρυθμιστικών παραμέτρων και το λανσάρισμα NFT από το Royal Mint.

Σε δεξίωση που διοργάνωσε η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Index Ventures τον Ιούνιο, ο Σουνάκ είπε ότι ήταν «αποφασισμένος» να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο «τη δικαιοδοσία επιλογής για την τεχνολογία crypto και blockchain».

Αλλά μετά από εβδομάδες πολιτικής αστάθειας, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων και οι επενδυτές αναρωτιούνται τι θα κάνει για να τονώσει την αγορά, η οποία γλείφει τις πληγές της μετά από μήνες τιμωρίας για τις τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και μια σωρεία εταιρικών χρεοκοπιών.

«Υπάρχει μια ευκαιρία να παρέχουμε σαφήνεια στη βιομηχανία και να της επιτρέψουμε να διαδραματίσει το ρόλο της στην επίτευξη της αποστολής τους να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο CNBC ο Jordan Wain, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Chainalysis.

Τι θα μπορούσε να κάνει;

Σύμφωνα με το CNBC, ο Σουνάκ θα μπορούσε να επιδιώξει να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες των διαφόρων ρυθμιστικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου για την αστυνόμευση κρυπτογράφησης, κάτι για το οποίο πίεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στα ψηφιακά νομίσματα, αξιωματούχοι σε ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρούς τόνους για τον κλάδο.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο Σουνάκ θα μπορούσε να ενισχύσει την κρυπτογράφηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να προωθήσει το έργο της Τράπεζας της Αγγλίας για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.

Τον Απρίλιο του 2021, το οικονομικό τμήμα του Σουνάκ ξεκίνησε μια κοινή ομάδα εργασίας με την κεντρική τράπεζα που εξετάζει τη σκοπιμότητα ενός διακριτικού που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο με τη βρετανική λίρα. Ονομάστηκε «Britcoin», αν και πιθανότατα δεν θα μοιάζει καθόλου με το bitcoin, το οποίο είναι αποκεντρωμένο και ασταθές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News