Ευμετάβλητες είναι οι αγορές, καθώς κινήθηκαν αρχικα θετικά μετά τις ανακοινώσεις της Fed και την «υιοθέτηση» μιας νέας γλώσσας που ενίσχυσε την προσδοκία για μια πιο ήπια νομισματική πολιτική στις επόμενες συνεδριάσεις αλλά το κλίμα άλλαξε στη συνέχεια. Οι αμερικανικοί δείκτες αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της Fed ανέτρεψαν τις απώλειες που σημείωναν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν και το δολάριο υποχώρησε στις διεθνείς αγορές.

Η εικόνα όμως άλλαξε μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Παόυελ, ο οποίος μεν επιβεβαίωσε την επιβράδυνση αλλά εξήγησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν περαιτέρω. Οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν στο κόκκινο . Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 1,5% και ο Nasdaq Composite κατά 2,2%. Ο Dow Jones διαπραγματευόταν κατά 240 μονάδες χαμηλότερα (- 0,75%).

Αναταράξεις σημειώθηκαν και στην αγορά ομολόγων καθώς οι επeνδυτές προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με την πορεία σύσφιγξης.

Η απόδοση του 10ετούς διαπραγματευόταν σταθερά στο 4,05%, αφού έπεσε κάτω από το 4% νωρίτερα. Η απόδοση του ευαίσθητου στην πολιτική 2ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν ελαφρώς υψηλότερα στο 4,54%

«Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε και τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνεδρίαση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», δήλωσε ο Πάουελ.

Οι μετοχές σημείωσαν τα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης όταν ο Πάουελ τόνισε ότι είναι «πρόωρο» να μιλάμε για παύση των αυξήσεων.

Η «νέα γλώσσα της Fed» και η αρχική ευφορία των αγορών

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, καθώς συνεχίζει την μάχη για την τιθάσευση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, αλλά σηματοδότησε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού θα μπορούσαν να γίνουν με μικρότερα βήματα, ώστε να ληφθεί υπόψη η «σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» που έχει θεσπίσει μέχρι στιγμής.

Η Fed στην ανακοίνωση της έγραψε χαρακτηριστικά ότι «θα λάβει υπόψη της τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Διαβάστε επίσης: Fed: Άλμα στο 4% για τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια με αύξηση 0,75%

Η δήλωση αυτής της συνεδρίασης προχώρησε περισσότερο από την προηγούμενη που ανέφερε απλά ότι «οι συνεχείς αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες».

Οι οικονομολόγοι, αποκρυπτογραφώντας την στριφνή γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες, ελπίζουν ότι πρόκειται για το πολυσυζητημένο «βήμα προς τα κάτω» στην  νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια σε μερικές μικρότερες αυξήσεις το 2023.

Η αλλαγή στη δήλωση της FOMC «με εξέπληξε λίγο», δήλωσε στο Reuters, o οικονομολόγος της εταιρείας προβλέψεων LH Meyer, Ντέρεγκ Ταγκ. Η δήλωση της Fed ήταν πολύ πιο συγκεκριμένη για μια πιθανή μετατόπιση προς τα κάτω από ό,τι πίστευα ότι θα ήταν. Πίστευα ότι (ο πρόεδρος της Fed)  θα ήταν πιο επιφλακτικός μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά φαίνεται ότι η επιτροπή κατέληξε σε συναίνεση ότι θα μπορούσε να κάνει το βήμα προς κάτω από τον Δεκέμβριο, ανάλογα βέβαια με το πώς θα πάνε τα δεδομένα».

Αμερικανικά ομόλογα

Αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων και το σήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας  των ΗΠΑ για  μια πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματεύεται κατά 7 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 3,97%. Η απόδοση του ευαίσθητου στην πολιτική 2ετούς κρατικού τίτλου υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,44%

Wall Street

Ανοδικά κινήθηκαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της Fed, διαγραφώντας τις απώλειες με τις οποίες ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση.

Ο Dow Jones αυξήθηκε κατά 220,81 μονάδες ή 0,68% στις 32.874,01 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 13,5 μονάδες ή 0,35% στις 3.869,6 μονάδες και ο Nasdaq Composite  πρόσθεσε 12,89 μονάδες ή 0,12% στις 10.903,73 μονάδες.

Ο S&P 500 είχε υποχωρήσει πριν από την ανακοίνωση της Federal Reserve, καθώς η εθνική έκθεση ADP για την απασχόληση έδειξε ότι οι προσλήψεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, δίνοντας περισσότερους λόγους στη Fed να συνεχίσει την επιθετική πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Δολάριο

Πτωτικά κινείται το αμερικανικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος , μετά την ανακοίνωση της Fed και την ερμηνεία από τις αγορές για μια πιο ήπια στροφή στη νομισματική πολιτική. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,54%  έναντι του δολαρίου στα 0,9927 δολάρια , ενώ έναντι του ιαπωνικού γεν, το δολάριο υποχώρησε κατά 1,2% στα 146,405 γεν.

Πετρέλαιο

Ενισχύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, κερδίζοντας έδαφος μετά την αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τέταρτη φορά φέτος, αν και οι δείκτες αναφοράς του αργού διαμορφώθηκαν τελικά εντός του εύρους συναλλαγών της ημέρας.

Η αγορά υποστηρίχθηκε νωρίτερα από τη νέα μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς τα διυλιστήρια ανέβασαν τη δραστηριότητά τους ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Το αργό Brent ενισχύθηκε κατά 1,51 δολάρια ή 1,6% στα 96,16 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI)  κατά 1,63 δολάρια ή 1,8% στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης