Ευρωπαϊκή στήριξη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ανακοίνωσαν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι το πακέτο ενεργειακής στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, θα δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων από την ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και για ενεργειακές επενδύσεις μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Πακέτο βοήθειας 165 εκατ. ευρώ στην Σερβία για την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Στηρίζουμε τα Δυτικά Βαλκάνια»

«Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια – τόσο στις καλές στιγμές όσο και στις δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κινητοποιήσαμε ένα απαράμιλλο πακέτο 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή και σήμερα ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την τόνωση των απαραίτητων επενδύσεων στην ενεργειακή διαφοροποίηση» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ επενδύει στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να προχωρήσει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ειδικότερα, στο άμεσο μέλλον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει δημοσιονομική στήριξη 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί τον Δεκέμβριο και θα είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο. Αυτό το ποσό θα υποστηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό τους.

Για την ενέργεια

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή θα παράσχει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των διασυνδέσεων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα επόμενα 1-2 χρόνια) θα υποστηρίξουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του LNG, καθώς και υποστηρίζοντας την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Η μεσοπρόθεσμη βοήθεια (τα επόμενα 2-3 χρόνια) θα περιλαμβάνει άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια. Τα μέτρα αυτά θα καλύπτουν έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεγάλης κλίμακας, αναβάθμιση συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, τηλεθέρμανση και προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για τις παλιές πολυκατοικίες.

Επιπλέον, με μια δήλωση για τη συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η συνεργασία θα συμβάλει σε μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση και καθαρότερη ενέργεια, καθώς και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις εθνικές τους ενεργειακές αγορές ώστε να ευθυγραμμιστούν με την ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή