Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει με 165 εκατομμύρια ευρώ την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Σερβία δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πόλη Νις στην νότια Σερβία.

Επισκέφτηκαν τον αγωγό που συνδέει τη Σερβία με τον IGB

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκαν σήμερα νωρίς το απόγευμα το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Σερβία με τον αγωγό IGB και θα διασφαλίζει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου από την Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP και του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε επίσης: Σερβία: Νέα κυβέρνηση υπό την Άνα Μπρνάμπιτς – Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και γέφυρες με τη Ρωσία

Η πρόεδρος της Κομισιον επισκέπτεται την Σερβία στο πλαίσιο περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια που στόχο έχει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα διαθέσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Χρηματοδοτήση αγωγού αερίου προς Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας

Ανέφερε επίσης ότι συγκεκριμένα για την Σερβία η ΕΕ πέρα από την χρηματοδότηση μέρους του αγωγού προς την Βουλγαρία θα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή και ενός άλλου αγωγού αερίου προς την Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την οικονομική βοήθεια τονίζοντας ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Αιχμές για μη ευθυγράμμιση με τις κυρώσεις

Στην συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στο γεγονός ότι η Σερβία δεν εναρμόνισε την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ένωσης.

«Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντική, η Σερβία έχει ήδη κάνει πολλά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από κοινού για να γίνουν περισσότερα. Είναι σημαντικό όμως να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, διότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση της Σερβίας να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Αιχμές Βούτσιτς για Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι κατάλαβε το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν. «Η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Μόνο που μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί και η ακεραιότητα της Σερβίας δεν γίνεται σεβαστή. Καταλάβαμε το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εναρμονιζόμαστε με την πολιτική της βίζας. Θα εξετάσουμε όλα τα άλλα ζητήματα  και θα δούμε πως θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Οι συνομιλίες της προέδρου της Κομισίον και του προέδρου της Σερβίας συνεχίζονται και σήμερα το βράδυ στο Βελιγράδι με επίκεντρο τα πολιτικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και την κοινή πολιτική ασφάλειας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύριο επισκέπτεται το Μαυροβούνιο τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης