«Follow the money» είναι μια φράση που εδώ και μισό αιώνα, από το σκάνδαλο Watergate συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες για να διερευνήσουν – και να ερμηνεύσουν – πολιτικά φαινόμενα, επιφαινόμενα, συνωμοσίες και σκάνδαλα. Στην Ολλανδία, κατά πολλούς την πλέον «αγγλοσαξονική», ιδεολογικοπολιτικά και πολιτισμικά χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης, αποκαλύπτεται ένα δίκτυο προμηθειών ηλεκτρονικών καινοτομιών πρώτης γραμμής που έχουν στήσει οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα μετά την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) λέγεται ότι δημιούργησε μεγάλο αριθμό εταιρειών στην Ολλανδία για να αγοράσουν προϊόντα που η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αποκτήσει λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», μεταδίδει η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε συνέντευξη του επικεφαλής της ολλανδικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (MIVD) Γιαν Σβίλενς στην επίσης οικονομική ολλανδική εφημερίδα «Financieele Dagblad», όπου ο Σβίλενς εκφράζει το φόβο ότι στο σκάνδαλο εμπολέκονται δεκάδες ολλανδικές εταιρείες.

Βάσει του γαλλικού δημοσιεύματος, μέσω διαμεσολαβητών, συμβούλων και μεμονωμένων εργολάβων «οι Ρώσοι βάζουν στο χέρι προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ, ναυτιλιακές τεχνολογίες και μικροεπεξεργαστές». Πρόκειται για προϊόντα που είναι περιζήτητα διότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς-εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης: Σιτηρά: Υποχωρεί η τιμή μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία

Η Ολλανδία των κατασκόπων

«Η Ολλανδία φαίνεται να έχει μετατραπεί σε προνομιακό έδαφος δράσης πρακτόρων ξένων υπηρεσιών πληροφοριών», γράφει ο ανταποκριτής της «Les Echos» στο Άμστερνταμ Στέφαν Ντε Βρις.

«Διπλωματικό προσωπικό της Πρεσβείας του Ιράν κινηματογράφησε πρόσφατα διαδηλωτές κατά του ιρανικού καθεστώτος στην Ολλανδία», εξηγεί ο ανταποκριτής. «Και την προηγούμενη εβδομάδα, ο ολλανδικός Τύπος αποκάλυψε ότι η Κίνα χρησιμοποιούσε δύο εντελώς παράνομα ‘Αστυνομικά Τμήματα’ με έδρα την Ολλανδία, στα οποία υπηρετούσαν Κινέζοι αστυνομικοί με αποστολή να παρακολουθούν και να ασκούν πιέσεις σε ομοεθνείς τους αντιφρονούντες που διαμένουν στη χώρα».

Είναι ένα θέμα «επίκαιρο και στη Γαλλία», συμπληρώνει το δημοσίευμα, υπονοώντας παρακολουθήσεις αντιφρονούντων και πολιτικών φυγάδων στη Γαλλία από ξένους πράκτορες.

Το ζήτημα έχει φτάσει στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση της Χάγης φέρεται αποφασισμένη να αναλάβει δράση κατά των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων. «Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι ο ολλανδικός τομέας υψηλής τεχνολογίας συμβάλλει άθελά του στη ρωσική πολεμική μηχανή. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύει πιο ενεργά τις εταιρείες από τις οποίες υποκλέπτεται προηγμένη τεχνολογία. Αυτό πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Χιντ Ντεκέρ-Αμπντουλαζίζ, βουλευτής του κεντρώου φιλελεύθερου κόμματος D66 που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αδιαφανείς δραστηριότητες, ελλιπή στοιχεία

Στελέχη της MIVD που ρωτήθηκαν από τον ανταποκριτή της «Les Echos», μίλησαν «περί διαγραμμάτου» για τις δραστηριότητες που φέρεται ότι αναπτύσσει επί ολανδικού εδάφους η GRU.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό. Απευθύνουμε τώρα προειδοποίηση στις ολλανδικές εταιρείες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας αλλά και σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ερευνούν τις προθέσεις των πελατών τους», τόνισαν  Ολλανδοί αξιωματούχοι στην υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η εθνικότητα των ατόμων που εγγράφουν μια νέα επιχείρηση στα μητρώα του δεν καθορίζεται συστηματικά. Επομένως, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των ρωσικών εταιρειών στη χώρα. Και δεν είναι γνωστό εάν ο αριθμός τους έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου.

Την πεποίθησή του ότι η Ρωσία αγοράζει τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία και από επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης ομάδας Ανανέωση (Renew) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπαρτ Γκροτουίς: «Βλέπουμε ανάλογα σχήματα συνεργασίας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Πληροφοριών».

Διαβάστε επίσης: Γεωργαντάς: Επιδίωξή μας η συνεργασία με την Ολλανδία

Μια ευρωπαϊκή «Five Eyes»

Η λύση, κατά τον ολλανδό ευρωβουλευτή, είναι «η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ‘Five Eyes’ αντίστοιχης με το αγγλοσαξονικό μοντέλο διακρατικής συνεργασίας». Ο Γκροτουίς αναφέρεται στο σύστημα συνεργασίας των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας που έχει τις ρίζες του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάγκη να «σπάσουν» οι Σύμμαχοι τους γερμανικούς κώδικες επικοινωνίας – το 1946 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στην περίφημη ομιλία του περί «σιδηρού παραπετάσματος» εγκαινίασε, κατά την εκτίμηση κάποιων ιστορικών, τον ψυχροπολεμικό ρόλο της «Five Eyes».

Ο Μπαρτ Γκροτουίς θεωρεί πρωταρχικής σημασίας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν εμπιστοσύνη στο αγγλοσαξονικό μοντέλο και να υιοθετήσουν κάτι ανάλογο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ξεπερνώντας τις ενστάσεις κάποιων χωρών, με πρώτη τη Γαλλία, που ανησυχούν μήπως τέτοιου είδους αδιαφανείς διακρατικές συνεργασίες και ανταλλαγές πληροφοριών καταλήξουν σε κυνήγι μαγισσών και σε παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών.

«Η δυσπιστία του Παρισιού για ορισμένες χώρες που τους αρέσει να συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει πραγματικά να εκλείψει», είπε Γκροτουίς.

«Πρόκειται για ένα απροκάλυπτο μήνυμα του ευρωβουλευτή προς το Μέγαρο των Ιλισίων, το οποίο κατηγορεί για την επιφυλακτικότητά του απέναντι σε κράτη με πιο ‘ατλαντικές’ αντιλήψεις από τη Γαλλία, όπως είναι η Ολλανδία ή η Δανία», γράφει η «Les Echos».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή