Πιο κοντά από ποτέ στην είσοδο σε μια αχανή αγορά βρίσκεται η γερμανική BioNTech, που μαζί με την αμερικανική Pfizer παρήγαγαν το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA κατά του κορωνοϊού.

Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε συμφωνία με τις κινεζικές αρχές που θα επιτρέψει στους Γερμανούς που ζουν στη χώρα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της BioNTech, πιέζοντας παράλληλα το Πεκίνο να επιτρέψει την ελεύθερη διάθεση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Κοντά σε «θρίαμβο» η BioNTech

Το εμβόλιο της BioNTech θα είναι το πρώτο μη κινεζικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού που θα χορηγηθεί στη χώρα, καθώς το Πεκίνο επέμενε μέχρι σήμερα να χορηγεί εμβόλια εγχώριας παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Pfizer: Ελέγχεται για φοροδιαφυγή στην Ιταλία

Η γερμανική εταιρεία ήδη από το 2020 είχε κλείσει συμφωνία συνεργασίας με τη Shanghai Fosun Pharmaceutical με σκοπό την προμήθεια των εμβολίων στην ευρύτερη Κίνα. Όμως, ενώ τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για την ηπειρωτική Κίνα.

Καθώς κανένα άλλο μη κινεζικής παρασκευής εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια να εισέλθει στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, οι μετοχές της BioNTech σημείωσαν άνοδο 6,7% μετά τη σχετική ανακοίνωση, ενώ οι μετοχές της Fosun κέρδισαν 5,3%.

Πρώτος ο Σολτς στην Κίνα

Η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα είναι η πρώτη αφότου έγινε καγκελάριος αλλά και η πρώτη από ηγέτη της G7 μετά την πανδημία. Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η Κίνα και η Γερμανία έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του ιού, αλλά έχουν κοινή ευθύνη για την εξάλειψή του.

Οι δύο χώρες «συμφώνησαν σε στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε ο Σολτς μιλώντας στα ΜΜΕ μαζί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

«Αυτό περιλαμβάνει επίσης την έγκριση του εμβολίου της BioNTech για τους ομογενείς στην Κίνα. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Ελπίζω ότι ο κύκλος των επιλέξιμων ατόμων μπορεί σύντομα να διευρυνθεί σε μια γενική δωρεάν ικανότητα επιλογής του εμβολίου της BioNTech», δήλωσε ο Σολτς.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω φημών ότι το Πεκίνο θα άρει σύντομα τα αυστηρά lockdowns για τον κορωνοϊό, αν και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα κινεζικά εμβόλια

Η Κίνα διαθέτει εννέα εγχώρια εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν λάβει έγκριση για χρήση, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αλλά κανένα δεν στοχεύει την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron, όπως τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια στην Κίνα ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά έδειξαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Omicron.

Τα εγχώρια εμβόλια mRNA που αναπτύσσονται στη χώρα δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση για χρήση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή