Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εκτιμάται ότι μειώθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο, καθώς οι εργοδότες στις ΗΠΑ προχώρησαν σε προσλήψεις με πιο αργό, αλλά υγιή, ρυθμό. Αυτό αντικατοπτρίζει την παρατεταμμένη ισχυρή αγορά εργασίας που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική σε μια εποχή αυξανόμενων επιτοκίων και υψηλότερων τιμών.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 200.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε σύγκριση με 263.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Σεπτέμβριο. Ο Οκτώβριος θα σηματοδοτήσει τον τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωσης του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης. Θα φέρει επίσης τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η οικονομία έχανε θέσεις εργασίας.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα εξακολουθούσε να παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση στη ζήτηση εργασίας, παρόλο που η οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ευρύτερης επιβράδυνσης. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει σταθερό στο 3,5% τον Οκτώβριο, ίσο με το ποσοστό του Σεπτεμβρίου και το προ πανδημίας χαμηλό.

Μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας που συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις προβλέψεις δεν θα πείσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να ψύχεται, ιδίως επειδή έρχεται μετά από τη δημοσίευση των νέων δεδομένων για τις θέσεις εργασίας, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, που έδειξαν άνοδο σε όλους τους τομείς. Μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία αναλύσεων απασχόλησης ADP την Τετάρτη εκτιμά ότι προστέθηκαν 239.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για 185.000 θέσεις εργασίας.

Και μια κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη έδειξε ότι οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 10,6 εκατομμύρια, από 10,1 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα – ένδειξη αύξησης της ζήτησης εργασίας. «Αυτό μοιάζει με αγορά εργασίας σε άνοδο, όχι με αγορά εργασίας που επιβραδύνεται», είπε αυτή την εβδομάδα η Λέιλα Οκέιν, ανώτερη οικονομολόγος της Lightcast, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη Fed, η οποία θέλει να δει δραματικά λιγότερη δραστηριότητα στην αγορά εργασίας καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι πιστεύει ότι η αγορά εργασίας είναι «υπερθερμασμένη» και θέλει να δει τις κενές θέσεις εργασίας, αλλά και τις παραιτήσεις, να μειώνονται σημαντικά.

«Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για σημάδια ότι αρχίζει κάποιου είδους σταδιακή χαλάρωση», είπε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου. «Ίσως είναι εκεί, αλλά για μένα αυτό δεν είναι προφανές».

Ένα δεδομένο που αξίζει να προσέξουμε στην έκθεση της Παρασκευής είναι οι μισθοί. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές έχουν αυξηθεί κατά προσέγγιση 0,3% τους δύο τελευταίους μήνες και οι οικονομολόγοι αναμένουν παρόμοιο ρυθμό αύξησης των μισθών για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η Fed δεν θέλει να δει τους μισθούς να οριζοντιώνονται με αυτόν τον ρυθμό. Ο Πάουελ ήταν ξεκάθαρος την Τετάρτη ότι θα προτιμούσε να τους δει να αρχίζουν να μειώνονται.

Όσο η ζήτηση εργασίας παραμένει ισχυρή, οι μισθοί είναι επίσης πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται, επειδή οι εργαζόμενοι που δεν βλέπουν αυξήσεις επί του παρόντος μπορούν να ψάξουν να βρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλού. Το χάσμα στους μισθούς μεταξύ των ατόμων που αλλάζουν εργασία και των ατόμων που παραμένουν στις θέσεις τους, ή εκείνων που δεν εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τον Γκαντ Λεβανόν, επικεφαλής οικονομολόγο στο Burning Glass Institute.

Και οι αυξανόμενοι μισθοί, αν και δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος για την αύξηση των τιμών, πιθανότατα συμβάλλουν στον πληθωρισμό που παραμένει πεισματικά υψηλός.

«Εφόσον η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά ισχυρή, θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να έχουν ευκαιρίες εξεύρεσης πρόσθετου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης άλλης εργασίας», έγραψε ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate.com. «Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη οι αυξήσεις μισθών δεν συμβάδισαν με τον πληθωρισμό. Αντίθετα όσοι άλλαξαν εργασία βλέπουν πιο ουσιαστική βελτίωση στις αμοιβές τους».

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο