«Δυστυχώς απαραίτητη ενέργεια» χαρακτηρίζει τις απολύσεις περίπου 3.700 εργαζομένων ή το 50% του προσωπικού τού Twitter η διοίκηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που πλέον βρίσκεται στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ.

«Σε μια προσπάθεια να θέσουμε το Twitter σε έναν υγιή δρόμο, θα περάσουμε από τη δύσκολη διαδικασία μείωσης του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μας την Παρασκευή», ανέφερε η διοίκηση του Twitter σε ενημερωτικό σημείωμα.

Διαβάστε επίσης: Δείτε ποιες διασημότητες εγκαταλείπουν το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα επηρεάσει έναν αριθμό ατόμων που έχουν πολύτιμη συνεισφορά στο Twitter, αλλά αυτή η ενέργεια είναι δυστυχώς απαραίτητη για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας στο μέλλον».

Την Παρασκευή τα φιρμάνια

Τα… φιρμάνια θα σταλούν σήμερα Παρασκευή στις 9 π.μ. ώρα Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το ίδιο email.

Παράλληλα με αυτό, η διοίκηση σχεδιάζει να κλείσει προσωρινά τα γραφεία και να αναστείλει την εταιρική πρόσβαση «για να διασφαλίσει την ασφάλεια κάθε υπαλλήλου, καθώς και τα συστήματα Twitter και τα δεδομένα πελατών», αναφέρεται ακόμη.

Η εταιρεία άρχισε να κόβει την πρόσβαση των εργαζομένων σε email και στο σύστημα ανταλλαγής εταιρικών μηνυμάτων Slack το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Bloomberg.

Ομαδική αγωγή

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ομαδική αγωγή χθες Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο εις βάρος των επικείμενων απολύσεων κατηγορώντας τον Μασκ ότι δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως, κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου και της Καλιφόρνια.

Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ (Worker Adjustment and Retraining Notification Act – WARN Act) απαγορεύει στις μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις χωρίς τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι με την αγωγή τους ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που θα απαιτεί από το Twitter να υπακούσει στον νόμο WARN και θα της απαγορεύει να ζητά από τους υπαλλήλους της να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε νομικές αγωγές.

«Καταθέσαμε τη μήνυση σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να αποποιούνται των δικαιωμάτων τους και ότι έχουν μια οδό για να τα διεκδικήσουν», δήλωσε η Σάνον Λις-Ριόρνταν, η δικηγόρος που υπέβαλε την μήνυση.

Η ίδια είχε μηνύσει και την Tesla για παρόμοιες αξιώσεις τον Ιούνιο, όταν ο κολοσσός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Μασκ απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού του δυναμικού. Η Tesla είχε κερδίσει την εκδίκαση εκείνης της υπόθεσης, με δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους σε διαιτησία κεκλεισμένων των θυρών αντί σε ανοιχτό δικαστήριο.

Τέλος το μηνιαίο ρεπό

Ανάμεσα στα μέτρα του Μασκ για το νέο εργασιακό τοπίο στο Twitter, περιλαμβάνεται και η κατάργηση της μηνιαίας «ημέρας ξεκούρασης» από το προσωπικό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται στο Bloomberg.

Το ρεπό αυτό καθιερώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Η λήξη του είναι άλλη μία ένδειξη της διαφορετικής προσέγγισης του Μασκ σε σχέση με της εργασιακή κουλτούρα που βρήκε στο Twitter.

Ο Μασκ σχεδιάζει επίσης να τερματίσει την εξ αποστάσεως εργασία και να επαναφέρει στα γραφεία της εταιρείας όσους γλιτώσουν την απόλυση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία