Το Ιράν έχει υποσχεθεί την παροχή στη Ρωσία βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, όπως επίσης και περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τις δηλώσεις δύο Ιρανών κυβερνητικών αξιωματούχων και δύο Ιρανών διπλωματών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία έκλεισε στις 6 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη στη Μόσχα του Πρώτου Αντιπροέδρου του Ιράν Μοχάμεντ Μοκχμπέρ. «Οι Ρώσοι ζήτησαν περισσότερα drones και βαλλιστικούς πυραύλους βελτιωμένης ακρίβειας, ειδικά τους πυραύλους των σειρών Fateh και Zolfaghar», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες ο οποίος φέρεται να έχει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στη Μόσχα.

Την αναφορά του Reuters επιβεβαιώνει και δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας για την προμήθεια πυραύλων εδάφους-εδάφους μικρής εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων και των Zolfaghar.

Διαβάστε ακόμα: Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι προμήθευσε τη Μόσχα με όπλα

Τα όπλα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία

Ένα από τα μοντέλα drones που το Ιράν συμφώνησε να προμηθεύσει στη Μόσχα είναι και το Shahed-136, ένα σκάφος με πτέρυγα δέλτα το οποίο χρησιμοποιείται για επιθέσεις «καμικάζι» αφού μεταφέρει ποσότητα εκρηκτικών τα οποία εκρήγνυνται με την πρόσκρουση στον στόχο. Πρόκειται πρακτικά για έναν τύπο «αιωρούμενου πυρομαχικού».

Οι πύραυλοι Fateh-110 και Zolfaghar από την άλλη μεριά είναι ιρανικής κατασκευής και μικρής εμβέλειας βαλλιστικοί πύραυλοι με ικανότητα να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις από 300 έως και 700 χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμα: Θα οδηγήσει το κίνημα διαμαρτυρίας σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα;

«Εμείς δεν παίρνουμε το μέρος κανενός στο θέμα της Ουκρανίας»

Ο Ιρανός διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιου είδους συναλλαγές παραβιάζουν σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 2015. «Το που χρησιμοποιούνται (τα όπλα) δεν είναι θέμα του πωλητή. Εμείς δεν παίρνουμε το μέρος κανενός στο θέμα της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τη Δύση. Θέλουμε τον τερματισμό της κρίσης με τη χρήση διπλωματικών μέσων», ανέφερε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Διαβάστε ακόμα: O ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχετικά με τη χρήση ιρανικών drones στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν έχει στη διάθεσή του σχετικές πληροφορίες. «Χρησιμοποιούνται ρωσικός εξοπλισμός και ρωσικά δόγματα επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «οι σχετικές ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στο υπουργείο Άμυνας».

Είναι προφανές ότι η χρήση ιρανικών οπλικών συστημάτων όπως και drones από την Μόσχα στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνει και την ένταση μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών.

Διαβάστε ακόμα: «Drones καμικάζι» για πρώτη φορά «χτύπησαν» κοντά στο Κίεβο

Το πρεστίζ και ο κίνδυνος

Πάντως, η πώληση όπλων σε μία χώρα όπως η Ρωσία είναι επιπλέον μία κίνηση που ανεβάζει… το πρεστίζ του Ιράν. Ενδεικτική η δήλωση του ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χουσεΐν Σαλαμί τον περασμένο μήνα ότι «μερικές από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου» επιθυμούν να αγοράσουν αμυντικό εξοπλισμό και όπλα από το Ιράν.

Ο Ραχίμ Σαφαβί, στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, δήλωσε σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι συνολικά 22 χώρες θέλουν να αγοράσουν ιρανικά drones για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ωστόσο, το Ιράν πραγματοποιεί τις πωλήσεις τέτοιου είδους υλικού με ιδιαίτερη προσοχή. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τεχεράνη αρνήθηκε το αίτημα του προέδρου Πούτιν για προμήθεια του πλέον προηγμένου drone μεγάλης εμβέλειας, του Arash-2, σύμφωνα με δηλώσεις τριών Ιρανών αξιωματούχων στο Reuters.

Ο λόγος της άρνησης ήταν βασικά ένας: οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης ουσιαστικά φοβούνται ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το Arash-2 στην Ουκρανία, πολύ εύκολα οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ιρανική τεχνολογία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία