Το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης σημείωνε άνοδο τη Δευτέρα εν μέσω φόβων για τον πληθωρισμό αλλά και της εξασθένισης των προσδοκιών για γρήγορο τερματισμό του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Αναλυτές είπαν ότι πιθανές ανοδικές εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και η πιθανή αύξηση διάθεσης ομολόγων για την κάλυψη κρατικών δαπανών λόγω της ενεργειακής κρίσης θα οδηγήσουν ανοδικά τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Η Γερμανία θα δαπανήσει 83,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 42% σχεδίου χρηματοδότησης για το ανώτατο ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης που είδε το Reuters. Εν τω μεταξύ, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Οι αποδόσεις

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου  σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 2,33%. Έφτασε σε υψηλό 11 ετών στο 2,53% στις 21 Οκτωβρίου. «Στη ζώνη του ευρώ, τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να εκπλήσσουν προς τα πάνω», είπε σε ενημερωτικό σημείωμα ο George Buckley, οικονομολόγος στη Nomura. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau είπε στους Irish Times ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να κορυφωθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός, αλλά μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων μόλις τα επιτόκια φτάσουν σε επίπεδο που θα αρχίσουν να περιορίζουν την ανάπτυξη. Τα μικτά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της Παρασκευής απέτυχαν να προσφέρουν ανακούφιση στις αγορές ομολόγων και μείωσαν τις ελπίδες για ένα γρήγορο τέλος στον ανοδικό κύκλο της Federal Reserve.

Τα κρίσιμα νούμερα της εβδομάδας θα είναι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, καθώς το ημερολόγιο ανακοίνωσης στοιχείων της ζώνης του ευρώ είναι ισχνό. Απόδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας  κατέγραφε άνοδο κατά 1,5 μονάδα βάσης στο 4,48%, με τη διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 214 μονάδες. Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και η ελληνική 10ετία με το κόστος δανεισμού για 10 χρόνια να βρίσκεται στο 4,693% από 0,53% στο ιστορικό χαμηλό του Αυγούστου του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως