Την προσήλωσή τους στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη υπογράμμισαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και Λουίς ντε Γκίντος.

Η Λαγκάρντ και ο Ντε Γκίντος, διεμήνυσαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι της αναλογεί από την πλευρά της, προτρέποντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφύγουν να υποδαυλίσουν τον πληθωρισμό με υπερβολικά γενναιόδωρες δαπάνες.

Διαβάστε επίσης: Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Συν και πλην

Λαγκάρντ: Αργήσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η τράπεζα, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων από  -0,5% σε 1,50% σε τρεις μήνες, λειτούργησαν με καθυστέρηση, αλλά υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να δουν την πλήρη επίδρασή τους.

«Εάν βλέπαμε, για παράδειγμα, τον πληθωρισμό να γίνεται πιο επίμονος και τις προσδοκίες να κινδυνεύουν με αποσταθεροποίηση, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των μέτρων πολιτικής», είπε, καθιστώντας σαφές ότι  «θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα μέχρι να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως».

Οι πολιτικές στήριξης να μην πυροδοτούν τον πληθωρισμό

Μιλώντας στην Ισπανία, ο Λουίς ντε Γκίντος είπε από τη πλευρά του ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον περιορισμό της ζήτησης και στην προστασία από τον κίνδυνο μιας επίμονα ανοδικής στροφής του πληθωρισμού.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Λαγκάρντ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιμείνουν στην «προσωρινή» και «στοχευμένη» στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την τρέχουσα πληθωριστική κρίση για να αποφύγουν την ενίσχυση της ζήτησης στήριξη της ζήτησης.

Άλλο ΕΚΤ άλλο Fed

Την Πέμπτη, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί απλώς να μιμηθεί τη Fed, γιατί οι οικονομικές συνθήκες ήταν διαφορετικές στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, πράγμα το οποίο υπογράμμισαν επίσης το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάσιο Βίσκο. «Δεν είμαστε το ίδιο και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε είτε με τον ίδιο ρυθμό, είτε με την ίδια διάγνωση για τις οικονομίες μας», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Ο Πανέτα, μάλιστα, επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει και στο παρελθόν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα γιατί αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή