Διαμετρικά αντίθετη προς τις προσδοκίες ήταν η εξέλιξη στο πεδίο των εξαγωγών της Κίνας τον Οκτώβριο, καθώς μειώθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 4,3% που προέβλεπε το Reuters.

Το αρνητικό πρόσημο του Οκτωβρίου –υπολογιζόμενο σε δολάρια- σηματοδοτεί μεγάλη «βουτιά» σε σχέση με την αύξηση κατά 5,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ είναι η πρώτη ετήσια μείωση από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, που επικαλείται το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Οι δημοσιονομικές προκλήσεις της Κίνας

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,7% υπολογιζόμενες σε δολάρια, έναντι των προσδοκιών για μικρή αύξηση κατά 0,1% και κάτω από την αύξηση του 0,3% του Σεπτεμβρίου.

Μεγαλύτερος εταίρος οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι αρμόδιες αρχές της χώρςα.

Σε δεκάμηνη βάση, μέχρι τον Οκτώβριο, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν με ρυθμό 8,4%, από 10,1% που είχαν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ επιταχύνθηκαν κατά 1,7% τον Οκτώβριο, έναντι 1,3% του προηγούμενου μήνα.

Υποβάθμιση προβλέψεων για το ΑΕΠ

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η Barclays υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το επόμενο έτος εκτιμώντας ότι η μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα προκαλούσε πτώση τουλάχιστον 2% στις εξαγωγές της Κίνας.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσαν το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων. Το γουάν υποχώρησε κατά σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon.

Σε γουάν, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% και οι εισαγωγές κατά 6,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή