
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου απάντησε σε σχετικό ερώτημα: «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», είπε κι εξήγησε: «Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».
Διαβάστε επίσης: Έφτασε η ώρα της ExxonMobil για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Η πρώτη γεώτρηση
Σύμφωνα με πληροφορίες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης στόχος είναι η λήψη απόφασης γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.
Η ΕΔΕΥ
Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της, στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.
Μόλις τρεις μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.
Τα σεισμικά δεδομένα στην Κρήτη
Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.


Latest News

Νέα τάξη πραγμάτων: Η Ευρώπη «κινείται» χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας
Πώς το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών διαδρομών

ΔΕΗ: Παρατείνονται οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel
Η νέα προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας προς απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία
![Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο ωφελήθηκαν τα νοικοκυριά από τις επιδοτήσεις [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/energy-revma-shutterstock-1024x576-1-600x338.jpg)
Τι γλίτωσαν τα νοικοκυριά από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα [πίνακας]
Δείτε αναλυτικά πόσο είναι το όφελος για το μέσο νοικοκυριό από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των καυσίμων - Πότε θα μειωθούν
Για πολλούς το πρόβλημα βρίσκεται στην υψηλή φορολογία

Ο χιονιάς υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη εδώ
Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει στην επιφάνεια έναν εφιάλτη που η Ευρώπη θεωρούσε πως έχει αφήσει πίσω

Η ΕΕ επιβάλλει πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα
Η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου

Πλαφόν και εμπάργκο κοστίζουν 304 εκατ. δολ. την ημέρα στη Ρωσία
Οι επιπτώσεις των κυρώσεων - Τι σχεδιάζει η Μόσχα

Κάντο όπως ο Σόιμπλε... Με κουβέρτες και γιλέκα οι γερμανοί τραπεζίτες
Τα δημόσια κτήρια στη Γερμανία έχουν κατεβάσει τον θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου

Πώς απέτυχε ο Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο
Μέσα σε οκτώ μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα 27 κράτη της ΕΕ είχαν αντικαταστήσει περίπου το 80% του φυσικού αερίου που έπαιρναν από τη Μόσχα

Τι αλλάζει στην αγορά πετρελαίου από την Κυριακή - Το εμπάργκο και η «μάχη» για το πλαφόν
Ύστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας - Οι εναλλακτικοί προμηθευτές