Την ώρα που ο Λευκός Οίκος κατηγορεί ανοικτά τον ΟΠΕΚ ότι με τις αποφάσεις του ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου, σε μια περίοδο που ο ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στο έλεος ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, υπάρχει κι ένας άνθρωπος που αποφάσισε να πάει τα πράγματα ακόμα πιο μακριά…

Ο Άρμιν Στάινμπαχ, ένας 44χρονος Γερμανός οικονομολόγος και δικηγόρος πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ λειτουργεί ως ένα παράνομο καρτέλ, διογκώνοντας την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζει.

Έτσι αποφάσισε να του κάνει μήνυση για αποζημίωση, ζητώντας το ποσό των 50 ευρώ, συν τόκους.

Διαβάστε επίσης – «Είμαστε μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά» διαμηνύει ο ΟΠΕΚ

Προχωρά η διαδικασία

Την υπόθεση αυτή, κάνει γνωστή το Bloomberg, τονίζοντας ότι η μήνυση, που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου κατά του ΟΠΕΚ και πολλών κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών, δεν είναι νομικό αστείο.

Προς το παρόν, η διαδικασία προχωρά κανονικά και δικαστής ζήτησε από τον ΟΠΕΚ – και από αρκετές κρατικές εταιρείες πετρελαίου – να κατονομάσουν τους δικηγόρους τους.

Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Χαβιέ Μπλας, η υπόθεση αυτή είναι ασυνήθιστη επειδή, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ εδώ και 60 και πλέον χρόνια «λειτουργεί, ακούγεται και μυρίζει σαν καρτέλ πετρελαίου» είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια σοβαρή νομική πρόκληση…

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία: Επίδειξη «ωριμότητας» βλέπει το Ριάντ στη διαμάχη με τις ΗΠΑ

Οι συνέπειες

Και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφανθεί εναντίον του και επιδικάσει στον Στάινμπαχ το ποσό της αποζημίωσης.

Βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, οι καταναλωτές θα απολάμβαναν χαμηλότερες τιμές, ενώ όλοι από τη Σαουδική Αραβία έως τη Big Oil θα έβγαζαν λιγότερα χρήματα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν τα δικαστήρια κατά του ΟΠΕΚ για δύο λόγους: Νόμιζαν ότι προστατεύεται από την κυριαρχική ασυλία και φοβούνταν τα αντίποινα.

Μερικοί νομοθέτες εξέτασαν καινοτόμους τρόπους για να προσπαθήσουν να σπάσουν το αδιέξοδο.

Αλλαγή κλίματος

Μπορεί ο Στάινμπαχ να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι λίγοι που επιχείρησαν στο παρελθόν; Η αγωγή έχει τρία στοιχεία υπέρ της. Τα τελευταία χρόνια, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν αποφανθεί κατά της βιομηχανίας πετρελαίου σε υποθέσεις ορόσημο που λίγοι πίστευαν ότι ήταν εφικτές μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Η απόφαση του 2021 που αναγκάζει τη Shell Plc να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα —που τώρα είναι σε έφεση στα ολλανδικά δικαστήρια— είναι ένα παράδειγμα. Η υπόθεση κατά του ΟΠΕΚ είναι πολύ διαφορετική, αλλά θα μπορούσε να επηρεαστεί από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Ο νομικός κόσμος του 2022 είναι πολύ διαφορετικός από το 1978 και το 2000 όταν οι ιδιώτες ενάγοντες των ΗΠΑ προσπάθησαν. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει πλέον τις αντιμονοπωλιακές προκλήσεις από ιδιώτες. Επιπλέον, η γερμανική νομοθεσία παρέχει μια στενότερη ερμηνεία της κυριαρχικής ασυλίας από τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Δεύτερη φορά

Ο Στάινμπαχ, ο οποίος διδάσκει οικονομικά και νομικά στη διάσημη σχολή επιχειρήσεων HEC του Παρισιού και προηγουμένως ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, πιστεύει ότι έχει ένα καλό όπλο στη φαρέτρα του. «Ο ΟΠΕΚ είναι καρτέλ» είπε στον αρθρογράφο του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που δοκιμάζει. Πριν από μια δεκαετία είχε υποβάλει παρόμοια μήνυση. Ο ΟΠΕΚ διαμαρτυρήθηκε μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και ο Στάινμπαχ, ο οποίος τότε ήταν δημόσιος υπάλληλος, την απέσυρε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης