Η απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του πετρελαίου, για να ανακόψει την πτώση των τιμών, σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ιστορικά υψηλούς πληθωρισμού, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να κατηγορεί ανοικτά το καρτέλ ότι ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, κορυφαίοι αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα αποφάσισαν να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο προκειμένου να ενισχύσουν τις πιέσεις στον ΟΠΕΚ+.

Το νομοσχέδιο γνωστό με την ονομασία «No Oil Producing and Exporting Cartel (NOPEC)» έχει παγώσει εδώ και μήνες.

Διαβάστε επίσης – Μπάιντεν: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για «απεξάρτηση» από τον ΟΠΕΚ

«Αυτό που έκανε η Σαουδική Αραβία για να βοηθήσει τον (Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν να συνεχίσει να διεξάγει τον απεχθή, φαύλο πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας θα το θυμούνται για πολύ καιρό οι Αμερικανοί», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ. «Ψάχνουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτήν την αποκρουστική και βαθιά κυνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου NOPEC», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, που υποστήριξε τον NOPEC, είπε ότι σκοπεύει να επισυνάψει το μέτρο αυτό ως τροποποίηση στον επικείμενο νόμο περί εξουσιοδότησης για την εθνική άμυνα.

Ο NOPEC πέρασε εύκολα από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας τον Μάιο, με την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές

Εάν εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα αλλάξει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και θα ανατρέψει την ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες τα κράτη- μέλη του διεθνούς καρτέλ, από ανάλογες νομικές πρωτοβουλίες.

Εν πολλοίς εάν ψηφιστεί, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ θα αποκτούσε τη δυνατότητα να μηνύσει τον ΟΠΕΚ ή τα μέλη του, όπως η Σαουδική Αραβία, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Άλλοι παραγωγοί, όπως η Ρωσία, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ σε μια ευρύτερη ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα μπορούσαν επίσης να μηνυθούν. Σημειώνουμε ότι και στο παρελθόν οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν επιχειρήσει να περάσουν δίχως επιτυχία το NOPE C καθώς η πρόταση σκόνταφτε στις διάφορες Επιτροπές της Γερουσίας.

«Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του αγνόησαν τις εκκλήσεις του Προέδρου Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής και τώρα συνεννοούνται για να μειώσουν την παραγωγή και να αυξήσουν περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου», ανέφερε ο Γκράσλεϊ. «Θα πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να λογοδοτήσουν για τον άδικο καθορισμό των τιμών τους», είπε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διαβουλευτεί με το Κογκρέσο για «πρόσθετα εργαλεία και αρχές» για να μειώσει τον έλεγχο του OPEC+ στις τιμές της ενέργειας, μια προφανής αναφορά σε πιθανή υποστήριξη του NOPEC. Ο Λευκός Οίκος είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες για το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια