Έξι ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρή συμβολή στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν έλαβαν φέτος τα Growth Awards 2022, τα οποία απένειμαν η Eurobank και η Grant Thornton.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Ο «χάρτης» του ελληνικού επιχειρείν

Ο καθιερωμένος θεσμός των Growth Awards, για 6η χρονιά, ανάδειξε επιχειρήσεις που συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα μας, έχοντας ως γνώμονα τη δυναμική ανάπτυξη, την έρευνα και καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ψηφιακή εξέλιξη, την υιοθέτηση σύγχρονης προσέγγισης ESG (Environmental, Social & Governance) και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις: Ρεκόρ 12ετίας στα μερίσματα

Η κατηγορία «Start – up / Scale – up επιχείρηση», εντάχθηκε φέτος για πρώτη φορά στα Growth Awards, υπογραμμίζοντας τη διευρυνόμενη αξία που προσδίδει το νεοφυές οικοσύστημα στο ελληνικό επιχειρείν.

Rafarm

Υλοποιώντας ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 65 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2025, η Rafarm, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες, βραβεύτηκε στην κατηγορία «Δυναμική Ανάπτυξη».

Ο κ. Νίκος Ρασσιάς, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Rafarm είναι η «ψυχή» της εταιρείας, η οποία σε δύο χρόνια συμπληρώνει μισό αιώνα συνεχούς επιχειρηματικής δράσης.

Με προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, η Rafarm επενδύει ετησίως το 10% του καθαρού κύκλου εργασιών της στην Έρευνα και Ανάπτυξη, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα (>30% του ετήσιου καθαρού (net) κύκλου εργασιών) σε περισσότερες από 60 χώρες.

Διαβάστε επίσης: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Σημείωσαν ρεκόρ το 2021 στην Ελλάδα – Άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ

H φαρμακοβιομηχανία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων και διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής, νέο ανεξάρτητο Ερευνητικό Κέντρο και αποθηκευτικό χώρο, συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ.

Σε λίγες μέρες, στις 10 Νοεμβρίου, εγκαινιάζεται το Rafarm Campus, το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στην Παιανία, το καμάρι του ιδρυτή της.

Pharmathen

Στην κατηγορία «Έρευνα & Καινοτομία» βραβεύτηκε η Pharmathen.

Η εταιρεία, που εδώ και 52 χρόνια, πρωτοπορεί στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης inhouse καινοτόμων τεχνολογιών και φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και στην παραγωγή και διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο, πωλήθηκε το 2021 από την BC Partners στο ελβετικό private equity Partners Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ.

Η Pharmathen παραμένει ο μεγαλύτερος φορέας ιδιωτικών επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Κάθε επένδυσή της έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, με στόχο να διευρύνει διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της με νέες τεχνολογίες και προϊόντα, με 30 νέα να βρίσκονται ήδη στο pipeline της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια.

Το εξωστρεφές αναπτυξιακό της πλάνο για την επόμενη πενταετία αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου hub καινοτομίας στην Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα ενισχύσει σημαντικά τις δύο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες που διαθέτει ήδη στην Παλλήνη Αττικής και τις Σάπες Ροδόπης.

Όραμα της εταιρείας και των 1.300 ανθρώπων της είναι να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των συνανθρώπων μας και να επιστρέφουν μέρος της επιτυχίας τους στην κοινωνία.

Κρόνος

Με ιδρυτή τον ευπατρίδη του ελληνικού επιχειρείν, τον κ. Ελευθέριο Σαΐτη, η εταιρεία Κρόνος Α.Ε. βραβεύτηκε στην κατηγορία «Εξωστρέφεια».

Μια εταιρεία 100% εξαγωγικού προσανατολισμού, θεωρείται ηγέτης στην ελληνική βιομηχανία κονσερβοποιίας φρούτων και ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιριών στον κόσμο σε κονσέρβα ροδάκινου.

Η βιομηχανία εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας Ν. Πέλλας και εξάγει σε άνω των 81 χωρών, σε όλες τις ηπείρους, από το 1971. Πελάτες της αποτελούν από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ στην παγκόσμια αγορά έως και τον μικρό έμπορο. Ο μέσος κύκλος εργασιών της – αναλόγως των παραγωγικών ετών – αγγίζει περίπου τα 52 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία συμβάλλει τα μέγιστα στην σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος με την ορθή διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού, ενώ έχει επενδύσει και δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειες, όπως φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 20 MW. Έχει δημιουργήσει μονάδα βιομάζας όπου παράγει ενέργεια από τα κουκούτσια των φρούτων και παράλληλα επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Teleperformance Greece

Στην κατηγορία «Ψηφιακή Εξέλιξη» βραβεύτηκε η Teleperformance Greece, μέλος του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου της Teleperformance.

Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1989 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών της χώρας.

Διαθέτει 9 multilingual hubs σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χανιά, εργαζομένους από 109 εθνικότητες, οι οποίοι εξυπηρετούν πελάτες από 140 αγορές σε 42 γλώσσες.

Το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρει καλύπτει σχεδόν κάθε κλάδο δραστηριότητας και στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς.

Όμιλος Quest

Με γνώμονα το θετικό αποτύπωμα στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG – Environment, Social, Governance), ο όμιλος Quest συνδέει άμεσα τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη λειτουργία του.

Βραβεύτηκε στην κατηγορία «Environmental, Social & Governance (ΕSG)».

Ο όμιλος Quest είναι ένας από τους μεγαλύτερους, δυναμικά αναπτυσσόμενος σε στέρεα οικονομική βάση, ελληνικός όμιλος εταιρειών, με κύριες δραστηριότητες στους τομείς της Ψηφιακής Τεχνολογίας, των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και της Πράσινης Ενέργειας, και παρουσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πάγια επιδίωξή του είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την κοινωνία και η συμβολή στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

TileDB

Με ελληνικό DNA, η startup TileDB, είναι μία καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων, η οποία ομογενοποιεί όλους τους τύπους δεδομένων ενός οργανισμού σε ένα μοναδικό σύστημα, προσφέροντας πρωτοφανείς επιδόσεις και χαμηλό κόστος.

Η TileDB, ιδρυτής της οποίας είναι ο Σταύρος Παπαδόπουλος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ξάνθη, βραβεύτηκε στην κατηγορία «Start-up / Scale-up».

Η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, θυγατρική στην Ελλάδα και παγκόσμια δραστηριοποίηση, έχει αναπτύξει μια βάση δεδομένων, η οποία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, μπορεί να αποθηκεύσει και να διαχειριστεί οποιαδήποτε τύπου δεδομένα, όπως γονιδιώματα, εικόνες δορυφόρων, στοιχεία τηλεπικοινωνιών και άλλα.

Στη startup επένδυσε η Verizon Ventures, εταιρικό επενδυτικό κεφάλαιο του αμερικανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών, με στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της εταιρείας.

Η στρατηγική επένδυση της Verizon Ventures έρχεται σε συνέχεια επένδυσης που πραγματοποίησε το επενδυτικό όχημα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Amgen, το Amgen Ventures, ενώ είχαν προηγηθεί επενδύσεις από τη Lockheed Martin Ventures καθώς και την NTT Docomo Ventures, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ιαπωνία. Παράλληλα, στην εταιρεία έχει επενδύσει και το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις