Σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, μερίσματα παρελθουσών χρήσεων) ύψους 2,09 δισ. ευρώ προχώρησαν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, 69 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις, ενώ ως το τέλος του έτους τα ποσά που θα επιστρέψουν στους μετόχους τους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. (από 1,72 δισ. ευρώ πέρυσι), που είναι το υψηλότερο ποσό των τελευταίων 12 ετών (από το μακρινό 2010).

Τα κίνητρα

Η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών στο ΧΑ κινείται μάλιστα σήμερα στο 3,75%, ενώ σε επιμέρους εταιρείες ξεπερνά ακόμη και το 10%, την ώρα που οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου προσφέρουν μηδενικά ή και γύρω από το μηδέν επιτόκια, αφαιρώντας ουσιαστικά εισόδημα από τους καταθέτες.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Με δυναμικό φίνις 2% έκλεισε την πέμπτη ανοδική εβδομάδα

Η χαμηλή φορολογία, η εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης, τα μηδενικά επιτόκια ταμιευτηρίου και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων ενίσχυσαν τα κίνητρα των διοικήσεων των εισηγμένων για να μοιράσουν ρευστότητα στους μετόχους τους. Οι μέτοχοι εφέτος θα φύγουν με γεμάτες τσέπες, την ώρα μάλιστα που τα συνολικά μερίσματα (2,3 δισ. ευρώ) δεν περιλαμβάνουν τις συνεισφορές από τις άλλοτε κραταιές εμπορικές τράπεζες. Η συνεχής βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και η πιθανή αλλά «δύσκολη», όπως αναφέρεται, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο, θα βοηθήσουν ωστόσο τις τράπεζες να επιταχύνουν την τελική ενοποίηση των ισολογισμών τους και να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους το 2023, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι τράπεζες

Οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν επίσης να διανείμουν περίπου το 15%-20% των κερδών τους το 2023 προκειμένου να αποκαταστήσουν τη σχέση τους κυρίως με τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι έχουν να δουν μέρισμα από τις τράπεζες από το μακρινό 2008, αν και ο SSΜ στον οποίο θα υποβληθούν τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αποφανθεί κατά πόσο μπορεί να υποστηριχθεί η διανομή μερίσματος από το επόμενο έτος.

Στο παρελθόν, όπως σημείωναν αναλυτές, αρκετοί μικροεπενδυτές του ΧΑ επανεπένδυαν μεγάλο μέρος από τα μερίσματα μεγιστοποιώντας αφενός την απόδοσή τους σε ανοδικές αγορές, αφετέρου την επόμενη χρήση εισέπρατταν μεγαλύτερα – σε τελική αξία – μερίσματα. Εχουν περάσει 14 χρήσεις και τα δεδομένα δείχνουν πως την επόμενη χρονιά μπορεί οι τράπεζες να επανέλθουν στον χάρτη των μερισμάτων.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Τα σχέδια για διανομή μερίσματος και οι επιφυλάξεις του SSM

Οι επιδόσεις

Να σημειωθεί πως συνολικά σε επίπεδο κερδοφορίας, η εφετινή χρονιά για τις εισηγμένες (παρά την επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών) θα κοντραριστεί σε επιδόσεις με τη «χρυσή περίοδο» των εισηγμένων της πενταετίας 2004-2008, όταν οι λειτουργικές επιδόσεις ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή με τις καλές εποχές της «προμνημονιακής» περιόδου, μόνο που τότε οι εισηγμένες επιχειρήσεις ήταν διπλάσιες. Το 2007 και το 2008 πάντως οι εισηγμένες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, μοίρασαν συνολικά στους μετόχους τους μερίσματα-ρεκόρ 5,42 δισ. ευρώ και 4,42 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σχεδόν το 90% των μερισμάτων (1,87 δισ. ευρώ) που διανέμουν σήμερα οι εισηγμένες αφορά πάντως μόλις 16 εταιρείες: ΟΠΑΠ (602,08 εκατ. ευρώ), Coca-Cola HBC (263,98 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (255,88 εκατ. ευρώ), Helleniq Energy (122,25 εκατ. ευρώ), Jumbo (104,76 εκατ. ευρώ), Μotor Oil (78,07 εκατ. ευρώ), Autohellas (70,99 εκατ. ευρώ), Μυτιληναίος (62,027 εκατ. ευρώ), Quest (60,75 εκατ. ευρώ), Alpha Αστικά Ακίνητα (47,88 εκατ. ευρώ), ΠΡΟΝΤΕΑ (43,17 εκατ. ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (39,52 εκατ. ευρώ), Titan (39,16 εκατ. ευρώ), Καρέλια (30,36 εκατ. ευρώ), ΕΥΔΑΠ (29,82 εκατ. ευρώ) και Viohalco (23,32 εκατ. ευρώ).

Συνεχής βελτίωση

Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων είναι σημαντική και πέρα από τις προσδοκίες μέσω προγραμμάτων συνεχούς βελτίωσης, επενδύσεων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Το σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αριθμοδεικτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση, αποτυπώνοντας τη συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2022, οι εισηγμένες αναμένεται να επιτύχουν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, με βάση τα λειτουργικά τους κέρδη (EBITDA) από τη θέσπιση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν και στην εκτίμηση ότι ένας σκληρός πυρήνας εισηγμένων που δοκιμάστηκε και επιβίωσε μέσα από τις συνεχόμενες κρίσεις, διαθέτει πλέον ισχυρούς ισολογισμούς και αναμένεται να είναι σε θέση να ανταμείβει τους μετόχους και τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση Το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του