Η ΕΕ πρόκειται να αυξήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ένωση και να ενισχύσει την εποπτεία και τη διαχείριση των κινδύνων τους οριστικοποιώντας τη μεταφορά των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο. Το Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με τις προτάσεις τροποποίησης της οδηγίας και του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Αυξάνουμε την ισχύ και την ανθεκτικότητα των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ένωση. Καθώς οριστικοποιούμε τη μεταφορά των διεθνών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τραπεζικού τομέα της ΕΕ και την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στα κράτη μέλη μας. Είμαι βέβαιος ότι τα επικαιροποιημένα κείμενα που συμφωνήσαμε σήμερα αποσκοπούν στο να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Zbyněk Stanjura.

Η σλοβενική, η γαλλική και η τσεχική Προεδρία, καθώς και οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων πολιτικών και τεχνικών ζητημάτων της δέσμης αυτής. Χάρη στην εποικοδομητική προσέγγιση όλων των κρατών μελών, μετά από 12 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε η σωστή ισορροπία ώστε το Συμβούλιο να καταλήξει σε γενική προσέγγιση.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν – Βασιλεία ΙΙΙ, πράσινη μετάβαση και εποπτεία – H νέα δέσμη μέτρων για τις τράπεζες

Περιορισμός μεταβλητότητας

Όσον αφορά τον περιορισμό της μεταβλητότητας των επιπέδων κεφαλαίου των τραπεζών που υπολογίζονται με τη χρήση εσωτερικών μοντέλων μέσω του αποκαλούμενου «κατώτατου ορίου κεφαλαιακών απαιτήσεων», το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι το όριο αυτό ισχύει τόσο σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων όσο και σε επίπεδο επιμέρους τραπεζών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να εφαρμόζουν το κατώτατο όριο στο υψηλότερο επίπεδο ενοποίησης οντοτήτων στη χώρα τους, εφόσον το επιθυμούν.

Στη θέση του, το Συμβούλιο προσέθεσε τεχνικές βελτιώσεις στους τομείς του πιστωτικού κινδύνου, του κινδύνου της αγοράς και του λειτουργικού κινδύνου. Προσέθεσε επίσης ενισχυμένους κανόνες αναλογικότητας για τις μικρές τράπεζες, ιδίως όσον αφορά τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης για τα μικρά και μη πολύπλοκα ιδρύματα.

Αναθεώρηση

Το Συμβούλιο αναθεώρησε επίσης τις προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά το πλαίσιο «καταλληλότητας και ορθότητας» για την αξιολόγηση της επάρκειας των μελών των διοικητικών οργάνων των ιδρυμάτων και των προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις, λαμβάνοντας περαιτέρω υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες και πρακτικές. Ομοίως, επιβλήθηκε ένα πιο αναλογικό και στοχευμένο πλαίσιο για τις περιόδους αναμονής του προσωπικού και των μελών των οργάνων διακυβέρνησης των αρμόδιων αρχών, πριν από την ανάληψη θέσεων σε εποπτευόμενα ιδρύματα.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, η πρόταση αποσκοπεί στην εναρμόνιση των ελάχιστων απαιτήσεων που ισχύουν για τα υποκαταστήματα τραπεζών τρίτων χωρών και την εποπτεία των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ, καθώς και στην εναρμόνιση των εποπτικών εργαλείων και εξουσιών ώστε το πλαίσιο να καταστεί καταλληλότερο για τις ειδικές συνθήκες της αγοράς των κρατών μελών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως