Υψηλή κερδοφορία, περαιτέρω βελτίωση των οργανικών επιδόσεων, ταχείς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης στην επιχειρηματική πίστη, έλεγχο του κόστους λειτουργίας παρά τον πληθωρισμό, αλλά και καμία ένδειξη για δημιουργία νέων επισφαλειών, αναμένεται να δείξουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2022, που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Η αρχή θα γίνει σήμερα με την Alpha Bank, θα ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσει τις οικονομικές της καταστάσεις η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, η πορεία των μεγεθών το 2022 μόνο σε κρίση δεν παραπέμπουν.

«Τα αποτελέσματα στο σύνολο της χρήσης θα είναι τα καλύτερα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ακόμη κι αν δεν ληφθούν υπόψιν κάποιες εφάπαξ συναλλαγές που ενίσχυσαν εκτάκτως τα κέρδη στο πρώτο μισό της χρονιάς» υποστηρίζει, μιλώντας στον «ΟΤ».

Οι βασικοί λόγοι της πολύ καλής εφετινής εικόνας είναι οι εξής:

– Η οικονομία τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

– Οι τράπεζες κερδίζουν από την άνοδο των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια από τον περασμένο Αύγουστο.

– Οι νέες χορηγήσεις αυξάνονται εντυπωσιακά. Στο 9μηνο η καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

– Η ποιότητα του ενεργητικού δεν έχει επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών συνεχίζει να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις του.

– Οι λειτουργικές δαπάνες παρά τις πιέσεις που δέχονται λόγω πληθωρισμού παραμένουν υπό έλεγχο.

– Εφέτος, θα καταγραφούν υψηλά έκτακτα κέρδη, τόσο από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, όσο και από κινήσεις μετασχηματισμού.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Περισσότερες και ισχυρότερες στην Ελλάδα από το 2023

Οι στόχοι

Με αυτά τα δεδομένα, αναλυτής που παρακολουθεί τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ότι οι στόχοι για τους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων θα κινηθούν στα επίπεδα των προβλέψεων που είχαν διατυπωθεί πριν λίγους μήνες ή και υψηλότερα.

Στη Eurobank ο σχετικός δείκτης αναμένεται να φτάσει το 10%, στην Εθνική Τράπεζα το 9% και στις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς πάνω από το 6% στο σύνολο της χρήσης.

Περαιτέρω ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους θα δοθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2022 από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Με βάση τις ασκήσεις ευαισθησίας που είχαν παρουσιάσει οι τραπεζικές διοικήσεις πριν λίγους μήνες, το ετησιοποιημένος όφελος θα κινηθεί για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους γύρω από τη ζώνη του 1 δισ. ευρώ.

Κι αυτό διότι την επίμαχη περίοδο η αύξηση των δεικτών euribor αναμένεται να φτάσει τις 200 μονάδες βάσης σε σχέση με το καλοκαίρι, την ίδια στιγμή που τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ελάχιστα πάνω από το 0%.

Επιβάρυνση στην προ φόρων κερδοφορία ενδεχομένως να καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο εάν οι διοικήσεις των τραπεζών αποφασίσουν να δημιουργήσουν μαξιλαράκια προβλέψεων για το απρόβλεπτο προς το παρόν 2023.

Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της εφετινής χρήσης και αφού ληφθούν υπόψιν τα μακροοικονομικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Συσσωρεύουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών

Οι κίνδυνοι για το 2023

Σε κάθε περίπτωση πάντως ερωτηματικό παραμένει το 2023, καθώς θα ασκηθούν αναπόφευκτες πιέσεις από την επιβράδυνση της οικονομίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στασιμότητα ή ακόμη και σε ύφεση στο δυσμενές σενάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την επόμενη χρήση:

– Να κοκκινίσουν δάνεια που έως σήμερα παραμένουν υγιή, λόγω της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, καθιστώντας απαραίτητη τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων.

– Να επιδεινωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για νέο δανεισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις