Κατά 0,5% μειώθηκε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε αντίθεση με την αύξηση κατά 0,3% που καταγράφηκε στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, κατά το οποίο το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται στον ΟΟΣΑ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να υπονομεύουν την ανάπτυξη του εισοδήματος των νοικοκυριών, όταν αυτές υπολογίζονται σε πραγματικούς όρους.

Διαβάστε επίσης – ΟΟΣΑ: Στο 10,5% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και σε όλες τις οικονομίες της G7 εκτός από τη Γερμανία.

Εξαίρεση η Γερμανία

Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,2% στη Γαλλία, κατά 1,1% στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 0,4% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με πτώση του πραγματικού εισοδήματος για τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο για τα νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μειώσεις κατά τη μεγαλύτερη αυτή περίοδο αντικατοπτρίζουν τόσο τη μείωση της κρατικής βοήθειας που σχετίζεται με την πανδημία όσο και την αύξηση των τιμών καταναλωτή που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας, η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τον ΟΟΣΑ (2,3%) είναι τώρα ελαφρώς μεγαλύτερη από την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (2,0%). Τα προφίλ ανάπτυξης των δύο δεικτών με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ διαφορετικά, με το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξάνεται από το κατώφλι του το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών παρουσιάζει πτωτική τάση από το 1ο τρίμηνο του 2021. Η μείωση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οφείλεται σε πτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή