
Οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός που τρέχει με διψήφια ποσοστά έχουν επιφέρει σημαντική άνοδο στα επιτόκια των δανείων, περιλαμβανομένων και των στεγαστικών.
«Φρέσκια» στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι αυξήσεις αυτές συνεχίστηκαν -όπως ήταν αναμενόμενο- και το Σεπτέμβριο και διαμορφώνονται πλέον κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ σε εύρος από 2,25% έως 2,84%. Το Σεπτέμβριο του 2021 το εύρος αυτό ήταν μόλις 1,25% με 1,45%. Τον Αύγουστο του 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 2,08% με 2,63%.
Πρόκειται επομένως για αύξηση στα ετήσια επιτόκια κατά 17 με 21 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Πρόκειται πλέον για τα υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων στεγαστικών των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μέσους όρους στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος και ως εκ τούτου σε αρκετές χώρες, όπως στην Ελλάδα, τα επιτόκια αυτά ακόμη πιο υψηλά ξεπερνώντας αυτή τη στιγμή ακόμη και το 3%.
Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων
Το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη μάλιστα να αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία καθώς η ΕΚΤ ήδη έχει πραγματοποιήσει και νέα σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού. Στα τέλη Οκτωβρίου τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 75 μονάδες βάσης.
Μετά την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ αυξήθηκαν από αυτό το μήνα σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά, φτάνοντας το 10,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Ανεβαίνουν συνεχώς οι δόσεις
Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για στεγαστικά που έχουν με κυμαινόμενο επιτόκιο. Επίσης σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται και τα επιτόκια των νέων στεγαστικών που θέλει να συνάψει τώρα ένα νοικοκυριό, έστω και με αρχική περίοδο ορισμένων ετών με «κλειδωμένο» επιτόκιο. Ως περίοδος κλειδώματος ορίζεται αυτή που συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη κατά την οποία δεν μπορεί να αλλάξει το επιτόκιο.

Στα παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος φαίνεται ότι ένας νέος δανειολήπτης που θέλει να πάρει στεγαστικό με εξασφαλισμένο σταθερό κόστος δανεισμού για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια από τράπεζα της Ευρωζώνης, καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο για αυτό στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος επιτόκιο 2,84%, από 1,25% πριν από ένα χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη
Έτσι, ενδεικτικά αναφέρεται πως για το διάστημα αυτό ο δανειολήπτης αυτός που πριν από ένα χρόνο θα πλήρωνε δόση 393 ευρώ για στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη και κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια, τώρα για να συνάψει το ίδιο δάνειο πρέπει να καταβάλλει δόση 472 ευρώ για τα πρώτα αυτά χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση στη δόση που φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ το 20%. Για το ίδιο στεγαστικό δάνειο αλλά με περίοδο κλειδώματος επιτοκίου για το πρώτο μόνο έτος, η μηνιαία δόση πλέον ανέρχεται σε 442 ευρώ από 396 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2021.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ στις 3 Νοεμβρίου για το Σεπτέμβριο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών κλπ) αυξήθηκε στο 3,95%. Παράλληλα σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,91 εκατοστιαίες μονάδες.
Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για το Σεπτέμβριο, αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,60%.


Latest News

Πέντε χρόνια προθεσμία για δόμηση στα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα
Οι μισές οικοδομικές άδειες του 2022 αφορούν σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Γιατί τροποποιεί το οργανόγραμμά της η Dimand - Πώς διαμορφώνεται το καινούργιο
Ποιο τμήμα καταργεί πλήρως η εταιρεία

Με πόσες κατοικίες ξεκινά το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους
Θα ωφεληθούν 3.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Χιλιάδες ακίνητα στον αέρα – Δεσμώτες της συνιδιοκτησίας
Το κτίσμα που έχει ανεγερθεί ανήκει σε αυτόν που το έχτισε μόνο κατά το ποσοστό που αυτός διαθέτει στο αγροτεμάχιο και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες

«Βροχή» αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών - Τι ζητούν 125 δήμοι
Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για υποβολή αιτιολογημένης γνώμης στο υπουργείο Οικονομικών

250 επενδυτές για 21 ακίνητα - φιλέτα της Εκκλησίας
Οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας έχουν προχωρήσει σε κλειστούς διαγωνισμούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη

Πότε έρχονται τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους έως 39 χρονών
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ

Αποκαλυπτική έρευνα: Χάος με το κόστος στέγασης για τους Ελληνες
Οι τιμές στα ράφια δεν είναι το μόνο χτύπημα της ακρίβειας. Πού βρίσκομαστε σε φέσια σε σχέση με την κρίση του 2010.

Τον Μάρτιο στη νέα τους κατοικία οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου»
Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι

Στην... εντατική το Κτηματολόγιο - Μπλακάουτ σε μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων
Ποια είναι τα προβλήματα που απειλούν να… τινάξουν στον αέρα το Κτηματολόγιο;