H ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής Α.Ε, η εταιρεία που έκανε το Babylino ένα από τα 50 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσεται.

Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην εσωτερική αγορά και το υψηλό λειτουργικό κόστος, η τρέχουσα χρήση θα είναι κερδοφόρα για τη ΜΕΓΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον κ. Κωνσταντίνο Βιτουλαδίτη, στις οικονομικές καταστάσεις του 2021, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ.

Ανοδική πορεία προβλέπεται και για τον κύκλο εργασιών, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να δηλώνει πριν λίγους μήνες ότι εφέτος θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Η επέκταση των εξαγωγών αλλά και η αύξηση άλλων κατηγοριών προϊόντων φαίνεται να καλύπτουν το όποιο «κενό» δημιουργείται λόγω της υποχώρησης των πωλήσεων στα προϊόντα που συνδέονται με την πανδημία, όπως οι μάσκες.

Ανοδική πορεία το 2021

Για το 2021 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 236,81 εκατ. ευρώ έναντι 228,67 της χρήσης του 2020, καταγράφοντας αύξηση 3,56%.

«Η πορεία των εργασιών της εταιρείας είναι ανοδική και τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζεται για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων Έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και την παραγωγή νέων προϊόντων άριστης ποιότητας και την ανάπτυξη των πωλήσεων σε αγορές υψηλών απαιτήσεων» επισημαίνεται.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2009, έως το 2021, η ΜΕΓΑ αύξησε τον τζίρο της κατά τρεισήμισι φορές, ενώ παράλληλα αύξησε κατά δυόμισι φορές τον αριθμό των εργαζομένων της.

Δεκαπλασιασμός των εξαγωγών

Σημαντικό μερίδιο στον κύκλο εργασιών της εταιρείας έχει ο εξαγωγικός τζίρος, καθώς τα προϊόντα της «ταξιδεύουν» σε 35 χώρες, με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και σημαντικούς retailers, να την έχουν εμπιστευθεί ως βασικό προμηθευτή τους.

Οι πραγματοποιηθείσες κατά το έτος 2021 εξαγωγές καλύπτουν το 39% του συνολικού της τζίρου, ήτοι 92,35 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εξωστρεφής στρατηγική και η στόχευση σε νέες αγορές έχουν συμβάλλει ώστε να επιτύχει δεκαπλασιασμό των εξαγωγών της το διάστημα 2010 – 2021.

Επενδύσεις σχεδόν 24 εκατ. ευρώ

Μέσα στη χρήση 2021 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σε ακίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά ενσώματα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 23,82 εκατ. ευρώ, όταν το 2020 είχε επενδύσει 21 εκατ. ευρώ, όπως και το 2019.

Στο διάστημα 2000 – 2021 οι επενδύσεις της εταιρείας έχουν ξεπεράσει τα 210 εκατ. ευρώ.

Νέα κτίρια

Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ότι στη χρήση 2021 ξεκίνησε η ανέγερση ιδιοκτήτης αποθήκης στον Ασπρόπυργο Αττικής έκτασης περίπου 12.900 τετραγωνικά μέτρα.

Σήμερα διαθέτει 193.500 τ.μ. ιδιόκτητης γης και εγκαταστάσεις 73.500 τ.μ.

Πιέσεις στην κερδοφορία λόγω αύξησης κόστους πρώτων υλών

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη χρήσεως μετά από φόρους ανήλθαν το 2021 σε 9,41 εκατ. ευρώ έναντι 14,65 εκατ. ευρώ της χρήσεως 2020.

Η ΜΕΓΑ, όπως έχει δηλώσει, στηρίζει τον καταναλωτή απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των σνατιμήσεων πρώτων υλών, με την ανάλογη επιρροή στην κερδοφορία της.

«Οποιεσδήποτε δυσκαμψίες στην προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό λόγω της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης και της ένοπλης σύρραξης Ουκρανίας Ρωσίας επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας συμπιέζονται σημαντικά την κερδοφορία της», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου να ανταποκριθεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα έχοντας προετοιμάσει πλάνα δράσης ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία της.

Τεράστιο πρόβλημα οι πρώτες ύλες

Αναφορικά με το λειτουργικό κόστος, σημειώνεται ότι τεράστιο παραμένει το πρόβλημα των πρώτων υλών των οποίων οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς από το Μάρτιο 2021.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση δηλώνει πως «η εταιρεία διαθέτει ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα και ισχυρές ταμειακές ροές οι οποίες προσφέρουν ασφάλεια στα πλαίσια της αβέβαιης περιόδου που διανύει ο κόσμος».

Μέρισμα

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ποσού ύψους 2.499.888,84 ευρώ

Ηγετικά μερίδια

Η ΜΕΓΑ, μια εταιρεία – πρότυπο αμιγώς οργανικής ανάπτυξης και υγιούς επιχειρηματικότητας, με ένα ευρύ προϊοντικό portfolio (Babylino, EveryDay, Sani, Wet Hankies, BabyCare, PomPon κά.) αποτελεί σταθερά τον ηγέτη στον κλάδο της στην Ελλάδα, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγούς προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη.

Κόντρα στο ασταθές περιβάλλον, τα ηγετικά μερίδια της εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά για άλλη μια χρονιά, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών επενδύσεων της εταιρείας στην άριστη ποιότητα και την προϊοντική ασφάλεια. Το συνολικό μερίδιο της εταιρείας στις κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής όπου δραστηριοποιείται διαμορφώθηκε στο 50,2%, βάσει Nieslen IQ, Corporate share YTD Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022 (αξία), κατατάσσοντας την 100% ελληνική εταιρεία στη θέση του αδιαμφισβήτητου leader της κατηγορίας.

Το μερίδιο αυτό απαρτίζεται από επίσης ηγετικά μερίδια ανά κατηγορία, ενδεικτικά μερίδιο 52% για τις σερβιέτες EveryDay, μερίδιο 42,9% για τα προΪόντα ακράτειας συνολικά, ηγετικά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες υγρών μαντηλιών (μωρομάντηλα, μαντήλια ντεμακιγιάζ, υγρά αντισηπτικά μαντήλια), που αγγίζουν το 65%.

Πού οφείλεται όμως η επιτυχία; Σύμφωνα με την εταιρεία, το σημείο-κλειδί είναι η καινοτομία και η άριστη ποιότητα. Πίσω από κάθε προϊόν βρίσκονται χρόνια ερευνών, προσεκτικός σχεδιασμός του προϊόντος και, πάνω απ’ όλα, επιμονή στην άριστη ποιότητα.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η ΜΕΓΑ μεταξύ άλλων σχεδίασε και υλοποιεί το στρατηγικό πρόγραμμα βιωσιμότητας Act Green με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, με το οποίο εντείνει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές της πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, η ΜΕΓΑ χρησιμοποιεί 100% πράσινη ενέργεια ενώ παράλληλα επενδύει σε ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, τηρώντας την δέσμευση της για Βιώσιμη Ανάπτυξη, εγκαθιστά στο εργοστάσιο της στις Αχαρνές σύστημα φωτοβολταϊκών ισχύος 3MW, τη μέγιστη ισχύ εγκατάστασης που προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία για ιδιοπαραγωγή και κατανάλωση (Net Metering). Η επένδυση θα εξοικονομήσει 4.500.000 KWH ανά έτος, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής κατανάλωσης που έχει η εταιρεία ανά έτος, ενώ προγραμματίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023.

Επιπλέον, η εταιρεία πρόσφατα κατέκτησε μια θέση στη λίστα «CHANGE THE WORLD» του Fortune Greece με τις 20 ελληνικές επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο.

Παράλληλα, η ΜΕΓΑ συνδράμει εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, υλοποιώντας πολυετή προγράμματα ουσιαστικής στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς. Στη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία υλοποίησε σημαντικές δωρεές συγχρόνου ιατρικού εξοπλισμού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις