Αξίζει να εξεταστούν οι σχέσεις του Ίλον Μασκ με άλλες χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν ο επικεφαλής της Tesla, της SpaceX και πλέον του Twitter, αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο πρόεδρος ρωτήθηκε συγκεκριμένα: «Πιστεύετε ότι ο Ίλον Μασκ αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και εάν οι ΗΠΑ, με τα εργαλεία που έχετε, θα ερευνήσουν την κοινή απόκτηση του Twitter με ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας;»

Ο Μπάιντεν απάντηση: «Η συνεργασία και/ή οι τεχνικές σχέσεις του Ίλον Μασκ με άλλες χώρες αξίζει να εξεταστούν. Είτε κάνει κάτι ακατάλληλο είτε όχι. Πιστεύω ότι αξίζει να το δούμε και αυτό είναι το μόνο που θα πω».

Διαβάστε επίσης – Εργασιακή κουλτούρα «24/7» φέρνει στο Twitter o Μασκ – Σαρωτικές αλλαγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μασκ δεν στηρίζει τον Μπάιντεν και μάλιστα βάλλει ανοικτά κατά των Δημοκρατικών.

Καθ′ όλη τη διάρκεια του 2022, ο Μασκ κατηγορεί τον αμερικανικό πρόεδρο ότι αγνοεί το εγχείρημά του για τα ηλεκτρικά οχήματα, την Tesla, παρά την επιτυχία του, και ότι ευνοούσε τις παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες και τα συνδικάτα τους. Και μάλιστα είπε ότι θα ψηφίσει τους Ρεπουμπλικανούς.

Διαβάστε επίσης – Ο Μπάιντεν τα… έβαλε με το Twitter – «Διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο»

Στις 7 Νοεμβρίου, καθώς οι ψηφοφόροι ήταν έτοιμοι να λάβουν αποφάσεις για τις κάλπες, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Η κοινή εξουσία περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως συνιστώ να ψηφίσετε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η Προεδρία είναι Δημοκρατική».

Twitter

Όπως αναφέρει το CNBC, Ο Μασκ απέκτησε το Twitter σε μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκλεισε στις 28 Οκτωβρίου. Ενώ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια από τη σημαντική προσωπική του περιουσία στην εξαγορά, συγκέντρωσε επίσης χρηματοδότηση από εξωτερικούς εταίρους χρηματοδότησης μετοχών και χρέους και ζήτησε ορισμένοι μεγάλοι υφιστάμενοι μέτοχοι να ρίξουν τα μερίδιά τους στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του.

Ο μακροχρόνιος μέτοχος της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, κατέχει δεκάδες εκατομμύρια μετοχές του Twitter και αντί να τις πουλήσει, τις κράτησε, καθιστώντας τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο στο κοινωνικό δίκτυο. Το βασίλειο του Κατάρ συμμετείχε επίσης στη συμφωνία του Μασκ στο Twitter.

Πρόσφατα, ο γερουσιαστής Chris Murphy (D-Conn.) που ηγείται μιας υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητώντας να επανεξεταστεί η χρηματοδότηση πίσω από τη συμφωνία του Μασκ στο Twitter.

Starlink

Η αεροδιαστημική εταιρεία του Ιλον Μασκ, SpaceX, δώρισε προηγουμένως ένα μέρος των τερματικών διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, τα οποία έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του στρατού της χώρας στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Ο Μασκ θεωρήθηκε ήρωας όταν τέθηκε για πρώτη φορά διαθέσιμη η υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία. Αλλά αφού ο ιδρυτής της SpaceX δημοσίευσε μια σειρά από tweets στις 3 Οκτωβρίου, αναζητώντας υποστήριξη για τη γνώμη του σχετικά με την καλύτερη λύση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αντιμετώπισε μια μεγάλη αντίδραση.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το Starlink στην Ουκρανία έχει κοστίσει στη SpaceX 80 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία γενικά επαινεί τη SpaceX και τον Musk, αναζητά τώρα εναλλακτικές λύσεις για το Starlink, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Mykhailo Fedorov.

Tesla

Εκτός από τις ιδέες του για τη Ρωσία, ο Ίλον Μασκ έχει ακουστεί για την Κίνα και την Ταϊβάν και πρότεινε η Ταϊβάν να γίνει «μια ειδική διοικητική ζώνη» της Κίνας με μια ρύθμιση που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο «επιεικής» από το Χονγκ Κονγκ.

Οι Ταϊβανοί πολιτικοί είχαν προηγουμένως απορρίψει την ιδέα της «μίας χώρας, δύο συστημάτων» όπως το Χονγκ Κονγκ, και αμέσως ανταπέδωσαν τον Μασκ. Όμως τα σχόλιά του επαίνεσαν τον πρεσβευτή της Κίνας στις ΗΠΑ

Η επιτυχία της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων του Μασκ, Tesla, εξαρτάται από την πρόσβασή της σε μια σειρά προμηθευτών και στην ευρύτερη αγορά στην ηπειρωτική Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή