Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, οι Ρεπουμπλικανοί πρόκειται να αποκτήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, εξέλιξη που θα επαναφέρει τη «διχασμένη κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον.

Προβλέψεις, χωρίς κομματικά πρόσημα, αναφέρουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταλάβουν τα ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας, της ανώτερης αίθουσας του Κογκρέσου, είναι πιθανό να εξαρτηθεί από μερικές κρίσιμες αναμετρήσεις σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, η Τζόρτζια και η Νεβάδα.

Ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει την εξουσία να ασκεί βέτο σε νομοθετικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο η πιθανή αλλαγή φρουράς εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι θα σημαίνει η Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Μπάιντεν – και μετά.

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος αναμένεται από πολλούς ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν το προβάδισμα στην κάτω βουλή, έχει υπαινιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Μοχλός το ανώτατο όριο χρέους

Ο ΜακΚάρθι έχει προτείνει ότι θα χρησιμοποιούσε το όριο δανεισμού της κυβέρνησης – κοινώς γνωστό ως “ανώτατο όριο χρέους” – ως μοχλό για την προώθηση των προτεραιοτήτων πολιτικής των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες.

«Δεν μπορείς απλώς να συνεχίσεις πορευόμενος στην ατραπό της διατήρησης των δαπανών και να προσθέτεις στο χρέος. . . έρχεται στιγμή όπου, εντάξει, θα σας δώσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά πρέπει να αλλάξετε την συμπεριφορά σας», παρότρυνε ο ΜακΚάρθι στο Punchbowl News τον περασμένο μήνα. «Δεν θα συνεχίσουμε απλώς να αυξάνουμε το όριο της πιστωτικής σας κάρτας, σωστά; Και δεν πρέπει να καθίσουμε μαζί στα σοβαρά και [να καταλάβουμε] πού μπορούμε να εξαλείψουμε τυχόν σπατάλες;».

Το ανώτατο όριο χρέους θέτει όριο στο πόσα μπορεί να δανειστεί το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει για κρατικές δαπάνες. Μόλις επιτευχθεί το ανώτατο όριο, οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν το όριο ή να διακινδυνεύσουν την χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ – δίνοντας στους Ρεπουμπλικάνους σημαντικό ατού για να προωθήσουν τη δημοσιονομική τους ατζέντα, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε δικαιώματα όπως η κοινωνική ασφάλιση και το Medicare [σύστημα υγειονομικής περίθαλψης].

Περικοπές στη βοήθεια προς Ουκρανία

Ο ΜακΚάρθι έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως όταν, στην ίδια συνέντευξη στο Punchbowl News, υπαινίχθηκε ότι θα προσπαθούσε να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Σε ένα σπάνιο παράδειγμα δικομματικής συναίνεσης, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εγκρίνει τη στήριξη αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις αρχές του έτους. Αλλά ο ΜακΚάρθι άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν τον ρυθμό αυτών των δαπανών στο μέλλον.

«Πιστεύω ότι ο λαός θα βρίσκεται σε ύφεση και δεν πρόκειται να υπογράψει λευκή επιταγή για την Ουκρανία. Απλώς δεν θα το κάνουν. . . Δεν είναι δωρεάν λευκή επιταγή», σημείωσε με νόημα ο ΜακΚάρθι. «Και μετά υπάρχουν πράγματα που [η κυβέρνηση Μπάιντεν] δεν κάνει στο εσωτερικό. Δεν κάνουν πράγματα στα σύνορα και ο λαός αρχίζει να το ζυγίζει αυτό. Η Ουκρανία είναι σημαντική, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που κάνουν [η κυβέρνηση Μπάιντεν] και δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή».

Ο Ντέιβιντ Αρακάμια, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι «σοκαρίστηκε» όταν άκουσε τα σχόλια του ΜακΚάρθι, προσθέτοντας: «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και είχε συνάντηση με τον κ. ΜακΚάρθι. Μας διαβεβαίωσε ότι η δικομματική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα ακόμη και αν κερδίσουν στις εκλογές».

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρακολουθούν τις δικές τους έρευνες

Υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, οι επιτροπές της Βουλής ξεκίνησαν σειρά ερευνών, κυρίως με την υψηλού προφίλ «επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου» που εξετάζει την εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, αυτή η επιτροπή είναι πιθανό να διαλυθεί, ενώ άλλες επιτροπές θα περιέλθουν επίσης στους Ρεπουμπλικάνους.

Ενώ οι εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιούνταν στο Καπιτώλιο για να εγκαταστήσουν προέδρους σε αυτές τις επιτροπές, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι επιτροπών θα ξεκινήσουν αρκετές δικές τους έρευνες για τα πάντα, από την προέλευση της πανδημίας Covid-19 και την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για επιδρομή του FBI, το καλοκαίρι, στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ, μέχρι τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν εάν ο υιός Μπάιντεν – ο οποίος έχει παλέψει δημόσια κατά του εθισμού του στα ναρκωτικά και αντιμετωπίζει ομοσπονδιακή έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις και αγορά όπλων – έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια μέσω των επιχειρηματικών του συναλλαγών σε Ουκρανία και Κίνα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες – ιδίως η βουλευτής της Τζόρτζια Μάρτζορι Τέικορ Γκριν – ζήτησαν την παραπομπή του Μπάιντεν, του γενικού εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ και του γραμματέα εσωτερικής ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, μεταξύ άλλων. Ο ΜακΚάρθι δεν έχει υποστηρίξει τέτοιες εκκλήσεις, λέγοντας ότι στη χώρα «δεν αρέσει η παραπομπή να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς».

Όταν ρωτήθηκε από το CNN αυτή την εβδομάδα εάν η παραπομπή ήταν «στο τραπέζι», ο ΜακΚάρθι απάντησε: «Ξέρετε τι υπάρχει στο τραπέζι; Λογοδοσία». Μετά άρχισε να απαριθμεί λίστα πιθανών ερευνών για θέματα όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ την παραπομπή για πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε, επικρίνοντας τους Δημοκρατικούς επειδή πρωτοστάτησαν σε δύο προσπάθειες παραπομπής και απομάκρυνσης του Τραμπ από την εξουσία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αν αναδυθεί κάτι αξιοσημείωτο, δεν θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.

Πρόσφατα Άρθρα