Σε απεργία προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο μετρό του Παρισιού, με τους συρμούς να παραμένουν ακινητοποιημένοι στις μισές περίπου γραμμές και την κυκλοφορία στις υπόλοιπες να διεξάγεται μόνο σε ώρες αιχμής.

Με την τηλεργασία να έχει διαδοθεί ευρέως πλέον, πολλοί υπάλληλοι στη γαλλική πρωτεύουσα εργάστηκαν από το σπίτι τους. Όσοι ωστόσο έπρεπε να δώσουν το «παρών» στους χώρους εργασίας τους, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Μισθολογικά αιτήματα

Ο Βίτσεντ Γκουθερόν, επικεφαλής του συνδικάτου CGT στην εταιρεία δημόσιων μεταφορών RATP του Παρισιού, δήλωσε ότι το συνδικάτο θέλει η εταιρεία να επισπεύσει τις μισθολογικές συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, επιδιώκοντας αυξήσεις που θα αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: Το Brexit μετέτρεψε το Παρίσι σε ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο

Εξάλλου, η CGT έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για υψηλότερους μισθούς, ώστε να αντισταθμιστεί η πίεση από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Είχε προηγηθεί η πολυήμερη απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια της TotalEnergies, η οποία έληξε με συμφωνία για αυξήσεις μισθών.

Προς αναμέτρηση για το συνταξιοδοτικό

Όπως σχολιάζει το Reuters, η απεργία της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα, καθώς η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει ευθεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε επανειλημμένα ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να προωθήσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2023 χωρίς ψηφοφορία.

Τα συνδικάτα επικεντρώνονται τώρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει μαζικότατες διαμαρτυρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα