Διακρίνοντας μια ισχυρή διάθεση για επενδύσεις, που θα συνεχιστεί και το 2023 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

«Οι κεντρικές Τράπεζες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς γιατί φοβούνται ότι θα γίνει διαρθρωτικός. Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι μια λάθος αντίληψη. Δεν γίνεται να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς. Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν. Πρέπει να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα. Διότι το να φτιάξουμε στο τέλος μια οικονομία στην οποία οι αριθμοί θα ευημερούν και ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν θα μπορεί να ζήσει δεν νομίζω ότι είναι μια πολιτική που πρέπει να υιοθετήσουμε», σημείωσε από το βήμα του CEO Initiative Forum.

Διαβάστε επίσης: Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τινάζει την μπάνκα στον αέρα – Τι φέρνει η εξαγορά της ΙΟΝ

Για το αν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τους μισθούς, ο πολυπράγμων επιχειρηματίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι μπορούν, τονίζοντας μάλιστα πως η αύξηση των εισοδημάτων είναι και ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, δύο είναι λόγοι που επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αύξηση μισθών: Το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και άρα δεν τίθεται θέμα μειωμένης ανταγωνιστικότητας για το εγχώριο επιχειρείν και το ότι οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές.

«Εάν οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν σε ποιους θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας;» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέπνευσε η μεσαία τάξη, σε καλή κατάσταση η οικονομία

Σχολιάζοντας την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας επεσήμανε πως η χώρα μας είναι σε καλή κατάσταση. «Το ελληνικό δημόσιο που είναι ένας από τους βασικούς τομείς που διαμορφώνουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με ρυθμισμένο χρέος σε βάθος χρόνου, με σταθερό επιτόκιο που δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις διαφορές των επιτοκίων που δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται επίσης σε καλή κατάσταση, καθότι ξεκαθάρισε το τοπίο τα τελευταία χρόνια από τα ζόμπι, ενώ οι επιχειρήσεις που άντεξαν, είχαν κάποιες δυνατότητες γι’ αυτό και άντεξαν στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης.».

Και τον Έλληνα καταναλωτή «βλέπει» σε καλή κατάσταση ο γνωστός επιχειρηματίας, παρά τη γκρίνια, ενώ αναγνώρισε ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε οικονομική ένδεια.

Παρ’ όλα αυτά «η μεσαία τάξη έχει αναπνεύσει τα τελευταία χρόνια» όπως είπε. «Οι καταθέσεις και των ιδιωτών και των επιχειρήσεων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα δωδεκαετίας. Νομίζω ότι γενικώς βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Επίσης, πάψαμε να είμαστε special case country και σύντομα θα λάβουμε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε.

«Γιατί μας τρομάζει ο πληθωρισμός;»

«Δεν ξέρω γιατί έχουμε τρομάξει με τον πληθωρισμό. Όσοι έχουμε κάποια ηλικία, έχουμε ζήσει με 20% και 25% και 30% πληθωρισμό» είπε αναφερόμενος στο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Οι επιχειρήσεις δεν πεθαίνουν με τέτοια ύψη πληθωρισμού, όπως τα σημερινά, πρέπει να προσαρμοστούν.».

Η κρίση απελευθερώνει

Κατά τον επιχειρηματία η υγειονομική κρίση γέννησε την ευκαιρία να αντιληφθεί η Ευρώπη πως δεν μπορεί να είναι εξαρτημένη ενεργειακά και παραγωγικά.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν λάθος να μετατρέψουμε την Κίνα σε ένα παγκόσμιο εργοστάσιο και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα και γιατί υπήρξαμε εξαρτημένοι από τη χώρα αυτή. Παρότι το μοντέλο αυτό λειτούργησε για δεκαετίες. Αυτό που θα γίνει είναι να σταματήσουμε να είμαστε μονομερείς τα επόμενα χρόνια, βασιζόμενοι στα βιομηχανικά προϊόντα της Κίνας ή στην ενέργεια της Ρωσίας.», επισήμανε και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, μιλώντας για υπερβολή.

Δεν επιζούν μόνο οι ελέφαντες

Όταν, τέλος, ρωτήθηκε για το αν το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα τους, απάντησε πως «η ζούγκλα δεν έχει μόνο ελέφαντες, έχει και αίλουρους και άλλα ζώα, δεν επιβιώνει μόνο ένα μέγεθος επιχείρησης.».

Ωστόσο τόνισε  ότι «οι Έλληνες δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε.».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις