Η Γερμανία θα συμμορφωθεί με το συνταγματικό «φρένο» χρέους το επόμενο έτος για πρώτη φορά από το 2019, παρόλο που θα εκδώσει υπερδιπλάσιο νέο χρέος από  αυτό που προέβλεπε το θερινό της προσχέδιο, ανέφεραν στο Reuters αρκετές πηγές της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Στο 11,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Ο προϋπολογισμός προβλέπει νέο χρέος ύψους 45,61 δισ. ευρώ το 2023 έναντι 17,2 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί αρχικά.  Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν προγραμματιστεί στα περίπου 476,3 δισ. ευρώ. Η Bundestag  πρόκειται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό στις 25 Νοεμβρίου.

Η Γερμανία ανέστειλε το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο ελλείμματός της στο 0,35% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.  Η συμμόρφωση με το φρένο χρέους είναι δυνατή μόνο επειδή ο κυβερνών συνασπισμός χρηματοδοτεί ειδικές δαπάνες, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, που προορίζονται να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να μετριάσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Η Bundestag έχει ήδη εγκρίνει νέο χρέος ύψους έως και 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για  την χρηματοδότηση του στρατού και για  τη χρηματοδότηση του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία από τις χρηματοδοτήσεις δεν αποτελεί μέρος του τακτικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή