Κατά 0,2%, ποσοστό κατά τι μικρότερο από το αναμενόμενο, συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκε σήμερα και είναι πιθανός να σηματοδοτούν την έναρξη μιας μακροχρόνιας ύφεσης.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,5%.

Διαβάστε επίσης – Το φάντασμα του… Σόρος πάνω από τη Βρετανία και τη λίρα

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η βρετανική οικονομία επρόκειτο να περάσει σε διετή ύφεση, εάν τα επιτόκια αυξάνονταν τόσο όσο ανέμεναν οι επενδυτές. Επεσήμανε δε, ότι ακόμα και χωρίς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, η οικονομία θα συρρικνωθεί σε πέντε από τα έξι τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023.

Διαβάστε επίσης – Με ρεκόρ 300 ετών συρρικνώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ

Μόνο τον Σεπτέμβριο, όταν η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σηματοδοτήθηκε με μια έκτακτη αργία που έκλεισε πολλές επιχειρήσεις, η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,6%, μεγαλύτερη πτώση από τη μέση πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,4% στη δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές δυσχεραίνουν το έργο του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Ο Χαντ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Παρασκευής, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για σκληρές αποφάσεις σχετικά με τους φόρους και τις δαπάνες προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική μετά τη σύντομη πρωθυπουργία της Λιζ Τρας.

«Δεν τρέφω αυταπάτες ότι υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος μπροστά – ένας που θα απαιτήσει εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε ο Χαντ σε δήλωσή του.

«Αλλά για να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό, να ισορροπήσουμε τα βιβλία και να πέσει το χρέος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή