Υποχωρεί ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν τον Νοέμβριο, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και της αύξησης των επιτοκίων.

Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη διαμορφώθηκε στο 54,7, από 59,9 τον προηγούμενο μήνα.

Η πτώση κατά 8,7%, η οποία ψαλίδισε περίπου τα μισά από τα κέρδη από την πτώση του δείκτη σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο, ήρθε επίσης καθώς οι τιμές της βενζίνης ωθήθηκαν υψηλότερα, ενώ υποδηλώνει επίσης απότομη επιβράδυνση των δαπανών για αγαθά.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει προκαταρκτική μέτρηση 59,5. Στην ίδια έρευνα οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε χρονική διάρκεια ενός έτους αυξήθηκαν στο 5,1% από 5% τον Οκτώβριο και για τη πενταετία στο 3% από 2,9% τον Οκτώβριο.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα, παρόλο που οι πιέσεις στις τιμές έδειξαν σημάδια ότι άρχισαν να υποχωρούν τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, ωθώντας την ετήσια αύξηση κάτω από το 8% για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.

Η επιδείνωση του κλίματος αυτό το μήνα ήταν σε όλους τους τομείς, με τις συνθήκες αγοράς βιομηχανικών αγαθών μακράς διάρκειας να μειώνονται κατά 21% “στη βάση των υψηλών επιτοκίων καθώς και των συνεχιζόμενων υψηλών τιμών”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας