Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρρυθμιών στα δάνεια λιανικής τραπεζικής, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως και τις αρχές του 2023 και της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα, βρίσκονται οι τραπεζικές διοικήσεις.

Όπως επεσήμαναν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου, προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ένδειξη δημιουργίας μίας νέας μεγάλης γενιάς νέων επισφαλειών.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: «Αλμυρό» το επιτόκιο δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις [Πίνακες]

Κι αυτό διότι η οικονομία τρέχει εφέτος με πολύ υψηλούς ρυθμούς, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν το 6% στο σύνολο της χρονιάς, ενώ έως τώρα οι αναπροσαρμογές των ευρωπαϊκών επιτοκίων, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα, δεν ξεπερνούν τις 200 μονάδες βάσης.

Τους επόμενους μήνες ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν μείωση της κατανάλωσης, λόγω του πληθωρισμού, αλλά και νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις των δανείων.

Όπως τόνισε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, τα πιο ευαίσθητα στην αύξηση του κόστους δανεισμού χαρτοφυλάκια είναι εκείνα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των στεγαστικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, ο οποίος αποκάλυψε ότι με βάση μία εσωτερική άσκηση ακραίων καταστάσεων σε όλα τα χαρτοφυλάκια του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν προκύπτει καμία ανησυχία για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το πιο ευαίσθητο τμήμα χορηγήσεων είναι τα στεγαστικά δάνεια. Κι αυτό διότι όπως είπε, οι μισοί πελάτες της τράπεζας θα υποστούν μία επιβάρυνση στις μηνιαίες καταβολές τους της τάξης του 20% – 25% τους επόμενους μήνες, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Τα νούμερα έως σήμερα

Η τάση αυτή πάντως, αν και μηδαμινής επίδρασης προς το παρόν, μιας και τα νούμερα είναι πολύ μικρά, είναι εμφανής μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, στην Alpha Bank στην επιχειρηματική πίστη σημειώνονται οργανικές καθαρές εκροές κόκκινων δανείων της τάξης των 60 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο και στο γ΄ τρίμηνο, ενώ στη λιανική τραπεζική οι νέες επισφάλειες ξεπέρασαν τις αποθεραπείες κατά 68 εκατ. ευρώ.

Στη Eurobank την ίδια περίοδο οι καθαρές εισροές σε στεγαστική και καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα έφτασαν τα 78 εκατ. ευρώ, στις μικρές επιχειρήσεις τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις καταγράφηκαν καθαρές εκροές 64 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο 2023, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η όποια επίπτωση αναμένεται να είναι διαχειρίσιμη. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όλοι οι συστημικοί όμιλοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν λύσεις βραχυχρόνιας ανακούφισης σε νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες αυξημένες δόσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός για τις τράπεζες, ότι η όποια επιδείνωση στην ποιότητα του ενεργητικού θα σημειωθεί σε μία περίοδο που οι δείκτες καθυστερήσεων βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ η υψηλή κερδοφορία επιτρέπει τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνουν δε, πως δεν αποκλείεται στις αρχές του 2023 και ανάλογα με τα μακροοικονομικά δεδομένα εκείνης της εποχής, οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο στο δ΄ τρίμηνο του 2022, ώστε να δημιουργήσουν πρόσθετα μαξιλάρια για την επόμενη χρήση, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την κερδοφορία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις