«Από τότε που βγήκε η συγγνώμη… χάθηκαν δεκάδες δισ. δολάρια», θα μπορουσε να λέει το γνωστό ρητό, από τη στιγμή που τρεις πάμπλουτοι επιχειρηματίες απολογήθηκαν για λάθη και αποφάσεις που είτε οδήγησαν τις εταιρείες τους σε κατάρρευση, είτε είδαν από πολύ κοντά τα όρια του limit down.

«Συγγνώμη, κάναμε λάθος», ανέφερε το e-mail που έστειλε στους εργαζομένους, o διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος πήρε την απόφαση να απολύσει 11.000 από τους 87.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Στη μακροσκελή επιστολή του ο Ζάκερμπεργκ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αδύναμη διαφημιστική αγορά τον οδηγεί στη συγκεκριμένη απόφαση τονίζοντας: «Λαμβάνουμε επιλέον μέτρα για να γίνουμε μια πιο αποτελεσματική εταιρεία περικόπτωντας τα διαθέσιμα έξοδα και επεκτείνοντας το “πάγωμα” των προσλήψεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Πρόκειται για μια λυπηρή στιγμή και δεν υπάρχει άλλο τρόπος. Σε όσους απολύονται θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε γι’ αυτή την επιχείρηση».

Χαρακτηριστικό των απωλειών του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως από τη στιγμή που η μητρική εταιρεία μετονομάστηκε σε Meta, πριν από περίπου έναν χρόνο, έκαναν φτερά πάνω από 650 δισ. δολάρια. Παράλληλα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στον κλάδο της τεχνολογίας, μόνο το τελευταίο δίμηνο το Facebook και το Instagram, απώλεσαν 80 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τριγμοί στους γίγαντες της τεχνολογίας – Μεγάλες απολύσεις από Facebooκ, Twitter και Netflix

Ο… σίφουνας Μασκ και η συγγνώμη του… πρώην

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός απολύσεων του Ζάκερμπεργκ είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοίνωσε ο Ίλον Μασκ για το Twitter. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που απέκτησε πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, η «συγγνώμη» ήρθε από το πρώην αφεντικό. Ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις στο Twitter, 3.700 για την ακρίβεια, ζητώντας συγγνώμη για την ανάπτυξη της επιχείρησης «πολύ γρήγορα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόρσεϊ δήλωσε πως νιώθει συνυπεύθυνος για αυτή την κατάσταση και παρότι δεν είναι πια στην εταιρεία, ζητά συγγνώμη. «Το προσωπικό του Twitter είναι δυνατό και ανθεκτικό. Θα βρίσκουν πάντα έναν τρόπο, όσο δύσκολη κι αν είναι η στιγμή. συνειδητοποιώ πολλοί είναι θυμωμένοι μαζί μου. Έχω την ευθύνη για το γιατί όλοι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση: μεγάλωσα το μέγεθος της εταιρείας πολύ γρήγορα. Ζητώ συγγνώμη για αυτό», τόνισε σε δήλωσή του. «Είμαι ευγνώμων και αγαπώ όλους όσους έχουν δουλέψει ποτέ στο Twitter. Δεν περιμένω να είναι αμοιβαίο αυτή τη στιγμή…ή ποτέ…και καταλαβαίνω», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Απρίλιο, όμως, όταν ο Μασκ εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεση να αποκτήσει το Twitter, ο Ντόρσεϊ είχε πει ότι ο 51χρονος ήταν η «μοναδική λύση που εμπιστεύομαι» και ότι η εξαγορά από αυτόν ήταν «ο σωστός δρόμος…».

Σύμφωνα με αναλυτές, η αποκάλυψη του Μασκ ότι το Twitter έχει υποστεί «τεράστια» πτώση εσόδων από τότε που ανέλαβε, πριν από λίγες ημέρες, υπογραμμίζει την επισφαλή φύση των οικονομικών της εταιρείας, καθώς της έβαλε χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

O Ίκαρος και ο «μάγος» των crypto

Η τρίτη συγγνώμη ήρθε από τον Sam Bankman-Fried, ιδρυτή της FTX, του τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων. Το «παιδί-θαύμα», όπως είχε χαρακτηριστεί, έστειλε την Τρίτη στους υπαλλήλους του ένα θλιβερό μήνυμα. «Συγγνώμη», τους είπε. «Τα θαλάσσωσα» («I’m sorry. I fucked up»).

Ο λόγος για το mea culpa, ήταν η ανακοίνωσή μισή ώρα νωρίτερα ότι ο μεγάλος αντίπαλος της FTX, Binance, σχεδίαζε να εξαγοράσει την κύρια πλατφόρμα συναλλαγών της για να τη σώσει από μια «κρίσης ρευστότητα». Ωστόσο, αυτό κράτησε για λίγο, καθώς λίγο αργότερα η Binance ανακοίνωσε ότι υποχωρεί από τα σχέδιά της αφήνοντας την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων στα «κρύα του λουτρού».

Διαβάστε επίσης: Πτώχευση για την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων

Έτσι, η εκκίνηση της διαδικασίας πτώχευσης από την FTX, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Eπιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ο 30χρονος Sam Bankman-Fried, ανακοίνωσε την παραίτησή του, χάνοντας ταυτόχρονα σε μία ημέρα το αστρονομικό πσό των 14,5 δισ. δολαρίων. Στα αξιοσημείωτα των διεθνών μέσων είναι ο χαρακτηρισμός «Ίκαρος» για τον Bankman-Fried, ο οποίος -όπως τονίζεται- πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και τα φτερά του… έλιωσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή