Η αίτηση για πτώχευση που κατέθεσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, έχει επιτείνει τους κλυδωνισμούς στην αγορά, η οποία κατακλύζεται εδώ και μήνες από «κακές ειδήσεις».

Ένα από τα τελευταία «θύματα» των αλυσιδωτών αντιδράσεων είναι και το μεγαλύτερο fund κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Το -αρχικής αξίας 11,4 δισ. δολαρίων- fund έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 74% φέτος, ξεπερνώντας την πτώση των κρυπτονομισμάτων κατά 64%.

Διαβάστε επίσης –  Έφτασε η βαρυχειμωνιά για τα κρυπτονομίσματα – Από τα ψηλά στα χαμηλά [πίνακας]

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αυτό το χάσμα διευρύνθηκε δραματικά την περασμένη εβδομάδα, παρασύροντας την τιμή του GBTC σε μια άνευ προηγουμένου βουτιά κατά 42% στην αξία του Bitcoin που κατέχει.

Η κατάρρευση αυτή έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Grayscale, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις αιτήσεις μετατροπής του GBTC σε ένα χρηματιστηριακό ταμείο με φυσική υποστήριξη — μια δομή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ακόμη εγκρίνει, παρά το γεγονός ότι επιτρέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Διαβάστε επίσης: FTX: Ντόμινο εξελίξεων στην αγορά των crypto

Στη δομή του ως καταπίστευμα, το GBTC δεν είναι σε θέση να εξαργυρώσει μετοχές για να συμβαδίσει με τη μεταβαλλόμενη ζήτηση, επιδεινώνοντας την έκπτωση της καθαρής αξίας ενεργητικού του.

«Έχουμε ένα σπασμένο προϊόν στο GBTC που η SEC επιτρέπει σε οποιονδήποτε λιανικό επενδυτή να το πάρει στα χέρια του», δήλωσε ο Nate Geraci, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας The ETF Store.

Νέο κανόνι

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία για νέο κανόνι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το ανταλλακτήριο Crypto.com να μπαίνει πρώτο στη λίστα.

Υπενθυμίζεται πως η γνωστή πλατφόρμα έχει δώσει χορηγίες από τη Formula 1 έως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου, Chris Marzalek, επιχείρησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει την αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι ο ισολογισμός της εταιρείας είναι πολύ ισχυρός και ότι τα αποθέματα καλύπτουν όλους τους πελάτες, ωστόσο το γεγονός πως η πλατφόρμα έχασε κατά λάθος σχεδόν 400 εκατ. δολάρια σε Ether, αλλά και η μεγάλη ποσότητα των meme coins που διαθέτει, εγείρουν ανησυχίες. Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται εκροές τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων από το token του crypto.com, το Cronos.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία του token ανέρχεται σήμερα σε λιγότερα από 2 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2022 είχε ξεπεράσει ακόμη και τα 22 δισ. δολάρια.

Πάντως, ο Marzalek ξεκαθάρισε προσφάτως ότι η crypto.com έχει 70 εκατομμύρια χρήστες και ότι η έκθεση της πλατφόρμας στο FTX δεν ξεπερνάει τα 10 εκατ. δολάρια.

Διεμήνυσε δε ότι το Cronos δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως collateral για τη λήψη δανείων – κάτι το οποίο έκανε η FTX.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News