Με τον πληθωρισμό να δείχνει κάποια -μικρά έστω- σημάδια αποκλιμάκωσης και τις προοπτικές της οικονομίας να είναι όλο και πιο ζοφερές, οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν την επιθετική επιτοκιακή τους ρητορική.

Μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά και την υποχώρηση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο, οι αγορές στοιχηματίζουν πλέον με μεγαλύτερη πιθανότητα μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 75 μ.β. που μας έχουν συνηθίσει τελευταία.

Διαβάστε επίσης: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα – Οι αντίθετοι άνεμοι της παγκόσμιας

Μόλις χθες Δευτέρα, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λαελ Μπρέιναρντ, τάχθηκε υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Fed, ενισχύοντας εκτιμήσεις που θέλουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να προχωρά τον Δεκέμβριο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έναντι 75 μ.β. στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις.

«Πιθανώς θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε έναν πιο αργό ρυθμό αυξήσεων», δήλωσε η στο Bloomberg τη Δευτέρα η Μπρέιναρντ. «Αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε (είναι ότι) έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Γουόλερ-Fed: Σημασία δεν έχει η ρυθμός αύξησης των επιτοκίων αλλά το πού θα φτάσουν

Μικρότερες αυξήσεις

Και όχι μόνο για τη Federal Reserve: αναλυτές εκτιμούν ότι τον ρυθμό αυτό αναμένεται να ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η τράπεζα της Ελβετίας αλλά και η Τράπεζα του Καναδά. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι ακόμα μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.

Πού στοιχηματίζουν οι αγορές

Όπως επισημαίνει ο Τζέιμς Πόμερι, οικονομολόγος στην HSBC, η Fed, η ΕΚΤ και η BOE έδωσαν ένα «σαφές μήνυμα» ότι «οδεύουμε προς μια περίοδο πιο αργής σύσφιξης, αντικατοπτρίζοντας αυτό που έχουμε δει ήδη από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία».

Αλλά και η Τζένιφερ Μακ Κιόουν, οικονομολόγος στην Capital Economics, υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πιστεύουν ότι οι επιθετικοί γύροι σύσφιξης των επιτοκίων έχουν ήδη αρχίσει να έχουν την επίπτωσή τους στις τιμές καταναλωτή: «Περιμένουμε από τις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων λόγω ενός συνδυασμού αποδυνάμωσης των οικονομιών, χαλάρωσης των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και του γεγονότος ότι τα επιτόκια είναι πάνω ή φτάνουν σε επίπεδα ισορροπίας [όπου η δραστηριότητα δεν περιορίζεται ούτε ενισχύεται]», είπε.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η Capital Economics αναμένει ότι οι περισσότερες από τις επόμενες κινήσεις σε περισσότερες από 20 κεντρικές τράπεζες που παρακολουθεί θα είναι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 ή 25 μονάδες βάσης.

Τα γεράκια

Τους περασμένους μήνες, τα γεράκια κυριάρχησαν στις κεντρικές τράπεζες ανακοινώνοντας επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Συνδυαστικά οι 20 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια κατά σχεδόν 11 ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο.

Εξαίρεση αποτελούν η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 2007 και δεν προβλέπεται να τα αυξήσει σύντομα, αλλά και η Ρωσία και η Τουρκία που για διαφορετικούς λόγους και προσεγγίσεις μειώνουν τα επιτόκιά τους.

Οι FT επισημαίνουν ότι μόνο η Fed, η ΕΚΤ, η BoE και η BoC αύξησαν συνδυαστικά τα επιτόκια κατά συνολικά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με όλες να έχουν τουλάχιστον μία αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Καθώς τα επιτόκια πολιτικής είναι πλέον πολύ πιο κοντά στο επίπεδο ισορροπίας τους ή το «ουδέτερο» επίπεδο και η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται, «η περίπτωση να μειωθεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. . . έχει ενισχυθεί», δήλωσε ο Μπεν Μέι, οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Η ελληνική θέση

Αν γίνουν κι άλλες υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε προ δεκαημέρου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να γίνουν με πιο αργό ρυθμό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ένας από τους πρωτεργάτες των «περιστεριών» στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, παρότρυνε επίσης τις δημοσιονομικές αρχές και τις αρμόδιες αρχές του ενεργειακού τομέα να κάνουν περισσότερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο POLITICO, αν αφήσουμε την ΕΚΤ μόνη της στη μάχη κατά του πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος «τα επιτόκια να εκτοξευθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα» και «το κόστος σε όρους προϊόντος να είναι πολύ μεγαλύτερο».

Διαβάστε επίσης – Η λέξη που δίνει τη νίκη στα «περιστέρια» της ΕΚΤ

Στη τελευταία συνεδρίαση μάλιστα ο κ. Στουρνάρας, όπως αναφέρει, είχε ταχθεί υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. «Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ήπια πορεία αύξησης των επιτοκίων.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης