Μία βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν αρκετή για να ξυπνήσει μνήμες στην τουρκική κοινωνία της βίας που προηγήθηκε των εκλογών του 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, ενδεχομένως αυτή η βομβιστική επίθεση να είναι αρκετή για να προκαλέσει μία ακόμη προεκλογική εκστρατεία εστιασμένη στα θέματα ασφαλείας, κάτι βολικό για τον πρόεδρο Ερντογάν, και πολύ περισσότερο ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμη και μία νέα στρατιωτική επέμβαση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Η βομβιστική επίθεση που σκότωσε έξι και τραυμάτισε δεκάδες, σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη Κυριακή επανάφερε τα θέματα εθνικής ασφάλειας στην πολιτική ατζέντα της χώρας. Μόλις επτά μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στις οποίες ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα διατηρήσει την εξουσία του, που μετρά ήδη μια εικοσαετία, παρά τα έντονα οικονομικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Έξι νεκροί και πάνω από 80 τραυματίες -Τρομοκρατία «βλέπει» ο Ερντογάν

Μεμονωμένο χτύπημα ή…

Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters θεωρούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν το χτύπημα της Κυριακής ήταν μεμονωμένο ή αν ακολουθήσουν περισσότερα περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να μεταστρέψει την προσοχή του κοινού από έναν πληθωρισμό της τάξης του 85% σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική διαίρεση κατά το παρελθόν.

Το 2015 μία σειρά επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και Κούρδους αυτονομιστές οδήγησαν το αφήγημα Ερντογάν περί ασφάλειας στο να βρει ανταπόκριση από το εκλογικό σώμα, οδηγώντας σε μία άνετη επικράτηση το κόμμα του (AKP).

Στο σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η γρήγορη επίρριψη της ευθύνης σε κουρδικές οργανώσεις που έχουν την βάση τους στη Συρία ίσως οδηγήσει σε μία νέα «γρήγορη» εκστρατεία αντίστοιχη των τριών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η Τουρκία στη Βόρεια Συρία από το 2016.

Διαβάστε επίσης: Διεθνείς αντιδράσεις για την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Καταδίωξη στόχων εντός της Συρίας

Μάλιστα, αναδεικνύοντας αυτή την πιθανότητα υψηλά ιστάμενος Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει στο Reuters την Τρίτη ότι η Τουρκία ενδεχομένως να καταδιώξει στόχους εντός της Συρίας, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Παρόλα αυτά, προς έκπληξη ορισμένων παρατηρητών, οι οργανώσεις που κατηγορούνται από την Άγκυρα για την επίθεση – το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και το συριακό παράρτημά του (YPG) – αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την βομβιστική επίθεση, εγείροντας ερωτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού σχετικά με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης.

Λάδι στη φωτιά

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού MHP, από το οποίο εξαρτάται η κυβερνητική πλειοψηφία του Ερντογάν, επέκρινε όσους ισχυρίζονται ότι «η κυβέρνηση έκανε την επίθεση στη λεωφόρο Istiklal λόγω των επικείμενων εκλογών» αποκαλώντας τους «κατασκόπους που περπατούν ανάμεσά μας».

Ήδη από τον περασμένο Μάιο ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείεται μία ακόμη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, ωστόσο οι τόνοι… έπεσαν όταν Μόσχα και Ουάσιγκτον – οι οποίες και οι δύο διατηρούν δυνάμεις στην Συρία – αντιτάχθηκαν στην ιδέα δημοσίως.

«Η κυβέρνηση είναι πιθανό να υιοθετήσει μια επιθετική στάση και να ενισχύσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν περισσότερες διασυνοριακές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής Ευρώπης του Eurasia Group, σε μια ανάλυση της κατάστασης στο Reuters.

Αν η επίθεση της Κυριακής έχει και συνέχεια, ο Πεκέρ αναμένει εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κλιμάκωσης των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα κατά του PKK και του YPG». Ο Ερντογάν πιθανότατα θα απολάμβανε μια ώθηση από εθνικιστές και συντηρητικούς ψηφοφόρους, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».