Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι αρκετές μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο να διολισθήσουν σε ύφεση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων και η άνοδος ο πληθωρισμός θολώνει τις παγκόσμιες προοπτικές.

«Μπορεί να μην συμβαίνει παντού, αλλά αρκετές βασικές χώρες κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ύφεση», δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρώπη, πιο «τυχερές» οι ΗΠΑ

«Φυσικά, ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός για τις αναδυόμενες αγορές και τις φτωχές χώρες, που χρειάζονται εξωτερική ζήτηση από τις ανεπτυγμένες χώρες για να ανακάμψουν».

Ο εμπορικός οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί μόλις κατά 1,0% το 2023, καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση από την αύξηση 3,5% για φέτος.

Διαβάστε επίσης – Ηρεμία πριν από την καταιγίδα – Οι αντίθετοι άνεμοι της παγκόσμιας οικονομίας

Αβεβαιότητες

«Υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες και οι περισσότεροι από τους κινδύνους είναι προς τα κάτω», όπως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αντίθετοι άνεμοι από τον πληθωρισμό, είπε.

Η Okonjo-Iweala είπε ότι κάλεσε τους ηγέτες της G20 να καταργήσουν σταδιακά τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων, οι οποίοι αυξάνονται και πλήττουν τις φτωχές χώρες ενισχύοντας τις τιμές των τροφίμων.

Αισιοδοξία

Μεταξύ των ελάχιστων φωτεινών σημείων που σημείωσε, ήταν η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Είναι πάντα καλό όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο συνομιλούν μεταξύ τους», είπε η Okonjo-Iweala για τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Κίνας. «Σίγουρα σε σχέση με το εμπόριο, είναι πολύ χρήσιμο»

Η Okonjo-Iweala είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» ότι θα υπάρξει πρόοδος στη μεταρρύθμιση του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, το οποίο έχει παραλύσει από το 2019, όταν η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εμπόδισε τον διορισμό δικαστών για ένα όργανο εφέσεων που θα διαιτητεύσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι Αμερικανοί διαβουλεύονται ενεργά με άλλα μέλη σε ανεπίσημο επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι η ισχυρότερη δέσμευση των ΗΠΑ θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου στις μεταρρυθμίσεις από τις αρχές του επόμενου έτους.

Σε μια συνάντηση τον Σεπτέμβριο, οι υπουργοί εμπορίου των προηγμένων οικονομιών της G7 συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη ενός λειτουργικού συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ έως το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή