Νέα ανατροπή στην κόντρα πετρελαίουφυσικού αερίου ως προς το κόστος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες το πετρέλαιο έκανε τη ρελάνς… με αποτέλεσμα η τιμή του να είναι χαμηλότερη του φυσικού αερίου, όταν το τελευταίο καύσιμο τις πρώτες 15 ημέρες της περιόδου θέρμανσης φιγούραρε… ως η οικονομικότερη επιλογή για τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, με τις σημερινές τιμές το πετρέλαιο κυμαίνεται σε τιμές πέριξ των 1,32 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, η τελική τιμή του φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, φόρων αλλά και των επιδοτήσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας διαμορφώνεται στα 0,135 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν γίνει η μετατροπή της μονάδας μέτρησης του πετρελαίου θέρμανσης σε κιλοβατώρα, για λόγους σύγκρισης, τότε η αξία του φτάνει στα 0,123 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πτωτικά και σήμερα οι τιμές

Άρα το πετρέλαιο, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο της περιόδου θέρμανσης ήταν ακριβότερο από το φυσικό αέριο τώρα γύρισε σε επίπεδα χαμηλότερα.

Η ανατροπή… προκλήθηκε από τις εκπτώσεις των δύο διυλιστηρίων, οι οποίες συνεχίζουν την εκπτωτική πολιτική προς τις εταιρείες εμπορίας – πελάτες τους μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου. Φυσικά και η επιδότηση της πολιτείας στην τιμή της αντλίας που ισχύει από την αρχή της σεζόν έχει ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο να είναι τώρα το ανταγωνιστικότερο καύσιμο στη θέρμανση των νοικοκυριών.

Φθηνή χώρα

Με βάση τις προαναφερόμενες επιδοματικές και εμπορικές πολιτικές η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. ως προς το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που βασίζεται σε τιμοληψίες της Ευρ. Επιτροπής η χώρα μας έχει την έκτη χαμηλότερη τιμή στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Στις 7 Νοεμβρίου, με βάση τις τελευταίες τιμοληψίες της Κομισιόν η Ελλάδα έχει τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης 1,353 ευρώ ανά λίτρο και πιο φθηνές από τη χώρα μας είναι η Κροατία (1,347 ευρώ/λίτρο), το Βέλγιο (1,338 ευρώ/λίτρο), το Λουξεμβούργο (1,261 ευρώ/λίτρο), η Ιρλανδία (1,219 ευρώ/λίτρο) και η Μάλτα (1 ευρώ/λίτρο).

Η ζήτηση

Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου είναι υποτονική, σύμφωνα με στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας.

Είχε προηγηθεί βέβαια ένα εκρηκτικό δεκαπενθήμερο, το δεύτερο του Οκτωβρίου, όπου η ζήτηση εκτινάχθηκε κατά 40% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Και αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, επειδή πολλά νοικοκυριά ανησύχησαν για την μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου και έτσι έσπευσαν να προμηθευτούν ποσότητες.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο οι ήπιες καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τη συνέχιση του κύματος των παραγγελιών. Ωστόσο πηγές εκτιμούν ότι με την αλλαγή του καιρού η αγοραστική διάθεση θα αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια