Συνολικά 35 επενδυτικές αποφάσεις που αντιπροσωπεύουν επένδυση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ, έχει λάβει το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, το σκέλος επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για τη βασική συνιστώσα του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου καινοτομίας για τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την κλιμάκωση καινοτομιών υπερπροηγμένης τεχνολογίας,

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τη Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, στο Slush, την κορυφαία εκδήλωση για νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ελσίνκι.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας: Εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2022

Οι 35 αποφάσεις αποτελούν την πρώτη δέσμη αποφάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Δύο εξ αυτών έχουν ήδη οδηγήσει σε επενδυτικές συμφωνίες:

• Apix Analytics: εταιρεία με τον πρώτο μικροσκοπικό καθολικό αναλυτή αερίων για όλα τα ανανεώσιμα αέρια·

• Lattice Medical: εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπλαση του μαστού με αυτομόσχευμα του ασθενούς.

Η πρώτη επένδυση είχε γίνει στην εταιρεία SiPearl τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Το αναθεωρημένο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις σε έρευνα – καινοτομία

24 συμφωνίες σε διαδικασία έγκρισης επενδύσεων του Ταμείου ΕΣΚ

Επιπλέον, 24 συμφωνίες έχουν υποβληθεί στη διαδικασία έγκρισης επενδύσεων του Ταμείου του ΕΣΚ, οι δε συναφείς αποφάσεις αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.

Τούτο συνιστά σημαντικό βήμα προόδου προς την υλοποίηση της επενδυτικής συνιστώσας του μέσου Accelerator του ΕΣΚ μετά την απαιτούμενη αναδιάρθρωση του Ταμείου του ΕΣΚ και τον διορισμό εξωτερικής εταιρίας διαχείρισης, συμπληρώνει δε την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση της συνιστώσας επιχορήγησης. Το Ταμείο του ΕΣΚ είναι πλέον πλήρως λειτουργικό με ταχείς ρυθμούς ώστε να στηρίζει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας και υψηλού κινδύνου, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να διαθέτουν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους στην αγορά και να επεκτείνονται.

Επιχορήγηση 680 εκατ. ευρώ σε 313 εταιρείες

Στο πλαίσιο του μέσου Accelerator του ΕΣΚ, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, 313 εταιρείες έχουν επιλεγεί προς στήριξη από τον Ιούνιο του 2021. Η συνολική επιχορήγηση προς τις εταιρείες αυτές ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ, έχουν δε ήδη υπογραφεί 185 συμφωνίες επιχορήγησης. Για τις μισές και πλεόν (184) από τις 313 εταιρείες προτείνεται επίσης να λάβουν επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου που κυμαίνονται από 0,5 έως 15 εκατ. ευρώ η καθεμία μέσω του Ταμείου του ΕΣΚ. Οι 35 εταιρείες που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι οι πρώτες από την ομάδα αυτή για τις οποίες ελήφθησαν επενδυτικές αποφάσεις μετά την αυστηρή διαδικασία δέουσας επιμέλειας που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το Ταμείο του ΕΣΚ δεσμεύεται πλήρως να διαχειριστεί τις συσσωρευμένες υποθέσεις επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Ιστορικό

Με τον διορισμό εξωτερικής εταιρίας διαχείρισης του Ταμείου τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή έκανε σημαντικό βήμα προς την αναδιάρθρωση του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Η εξωτερική εταιρία διαχείρισης του Ταμείου, Alter Domus Management Company S.A., είναι υπεύθυνη για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων σχετικά με τις εταιρείες υψηλού κινδύνου/υψηλού αντικτύπου, σύμφωνα με την αυστηρή διαδικασία επιλογής για το μέσο Accelerator του ΕΣΚ και τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η εταιρία διαχείρισης του Ταμείου ακολουθεί τις επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου του ΕΣΚ, τη συνδράμει δε συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σε σχέση με τις 184 εταιρείες για τις οποίες προτάθηκε να λάβουν επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Ταμείου του ΕΣΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», έχουν υποβληθεί 58 επενδυτικές συστάσεις στο Ταμείο του ΕΣΚ για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Εξ αυτών, 43 έχουν συζητηθεί στη συμβουλευτική επιτροπή, έχουν δε ληφθεί 35 επενδυτικές αποφάσεις από την επιτροπή επενδύσεων και συνήφθησαν 2 επενδυτικές συμφωνίες.

Το μέσο Accelerator του ΕΣΚ προσφέρει στις νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας και στις ΜΜΕ που εργάζονται για να διαθέσουν τις καινοτόμες τεχνολογίες τους στην αγορά επιχορηγήσεις ύψους έως και 2,5 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Ταμείου του ΕΣΚ που κυμαίνονται από 0,5 έως 15 εκατ. ευρώ και άνω. Πέρα από τη χρηματοδοτική στήριξη, όλα τα έργα επωφελούνται από διάφορες υπηρεσίες επιχειρηματικής επιτάχυνσης, οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε κορυφαία εμπειρογνωσία, εταιρείες, επενδυτές και παράγοντες του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή