Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,75% προχώρησε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας.

Πλέον το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 4,25%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου οφείλεται στις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, κυρίως των εισαγομένων τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης – H παγίδα της νομισματικής σύσφιγξης

Εκρηξη πληθωρισμού

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία εκτινάχθηκε στο 19,8,%, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού κυμάνθηκε στο 13,2%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης – Καμπανάκι από την Barclays για ύφεση το 2023

Τους τελευταίους μήνες η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας αυξάνει διαδοχικά το επιτόκιό της, με αποτέλεσμα από 1,25% που ανερχόταν τον περασμένο Μάρτιο να έχει φθάσει σήμερα στο 4,25%.

Η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων και των εμπορικών τραπεζών της χώρας.

Μόλις πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να εισέλθει η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας στη ζώνη του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή βραδεία ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή