Miα «ήπια ύφεση» στις Ηνωμένες Πολιτείες το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, με δεδομένο ότι η Federal Reserve θα συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού, προβλέπει η JPMorgan.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους και πιθανώς θα «σέρνεται» και κατά τη διάρκεια του 2024. Κατόπιν αυτού η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023 διαμορφώνεται στο 1%, σχεδόν στο ήμισυ της πρόβλεψης της για το 2022.

Διαβάστε επίσης – Πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως βλέπει ο CEO της JP Morgan

«Φρένο» στις αυξήσεις από τη Fed

Η JP Morgan αναμένει από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2023, μετά από αύξηση άνω των 300 μ.β. μέχρι στιγμής φέτος.

Ειδικότερα, «βλέπει»  αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο, ακολουθούμενη από δυο ακόμα αυξήσεις 25 μ.β. έκαστη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ ίσως παρακάμψουν την ύφεση το 2023, η Ευρώπη δεν είναι τόσο τυχερή

Επίσης, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 4,1% μέχρι το τέλος του 2023, από 7,7% που ήταν τον Οκτώβριο. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες – η μέτρηση που προτιμά η Fed για τον πληθωρισμό – αναμένεται να μετριαστούν στο 3,4% το επόμενο έτος.

Η συνακόλουθη επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ να χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024, γεγονός που θα μπορούσε στη συνέχεια να δει τη Fed να αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ανέφερε η JPM.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή