Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βρίσκουν αξία στα ομόλογα, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ελκυστικό το σταθερό εισόδημα, αναφέρει ο Μπομπ Μικέλε, της JPMorgan Chase & Co.

Μιλώντας στην εκπομπή «Wall Street Week» της Bloomberg Television, ο Μικέλε, επικεφαλής επενδύσεων για σταθερό εισόδημα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της JPMorgan, υπογράμμισε επίσης ότι με τη Fed να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων της, οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν περισσότερη σταθερότητα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις του συνολικού δείκτη ομολόγων του Bloomberg έχουν εκτοξευθεί στο 4,7% από 1,75% στο τέλος του 2021, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια επιθετική πορεία αύξησης επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Κάθε πλατφόρμα διαχείρισης πλούτου στην JPMorgan, κάθε θεσμικός πελάτης,  που έρχονται σε εμάς, βάζουν χρήματα σε ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας: «Τα ομόλογα επέστρεψαν».

Διαβάστε επίσης – Εκτίναξη των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, βλέπουν οι αναλυτές

Ομόλογα vs Wall Street

Οι μετοχές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον S&P 500 να χάνει λιγότερο από 1%, ωστόσο από την αρχή του έτους μετρά απώλειες 17%. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν με τα ομόλογα 2 ετών να ολοκληρώνουν την εβδομάδα στο 4,5329% και τα ομόλογα 10 ετών στο 3,8288%, με την καμπύλη να παραμένει ανεστραμμένη, γεγονός που συχνά σηματοδοτεί μια μελλοντική ύφεση.

Μια αχτίδα ελπίδας που καθιστά λιγότερο πιθανή μια ύφεση είναι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, με τους Ρεπουμπλικάνους να αποκτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενώ οι Δημοκρατικοί κατείχαν τη Γερουσία, μια κατάσταση που ενδέχεται να βάλει χειροπέδες σε μεγάλες αλλαγές πολιτικής στην Ουάσιγκτον, είπε ο Μικέλε.

«Όταν υπάρχουν δραματικές αλλαγές πολιτικής, πρέπει να ανατιμάς τα πάντα στις αγορές και αυτό γίνεται αποσταθεροποιητικό», είπε. «Εάν ξέρουμε ότι θα έχουμε αδιέξοδο, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη μείωση του πληθωρισμού και στην προσπάθεια αποφυγής μιας ύφεσης και μιας ήπιας προσγείωσης».

Καμπύλη αποδόσεων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων.
Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Ένδειξη ύφεσης

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

Και αυτό γιατί παρατηρείται πριν από κάθε ύφεση.

Η Ανού Γκάγκαρ, Global Investment Strategist for Commonwealth Financial Network, αναφέρει ότι το spread 2/10 έχει αντιστραφεί 28 φορές από το 1900. Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε ύφεση. Και πρόσθεσε ότι για τις τελευταίες έξι περιπτώσεις , η ύφεση ξεκίνησε κατά μέσο όρο έξι έως 36 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης.

Πριν από τον Μάρτιο, η τελευταία φορά που το τμήμα 2/10 της καμπύλης αντιστράφηκε ήταν το 2019. Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν σε ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές