Η εικόνα στην αμερικανική αγορά ομολόγων την περασμένη Παρασκευή, αναγκάζει πολλούς traders να αποσύρουν τα «στοιχήματά» τους ότι οι υψηλές αποδόσεις των περασμένων εβδομάδων σηματοδοτούν μια αιχμή και πως αρχίζει η αποκλιμάκωση.

Παρά το γεγονός ότι μόνο οι τίτλοι διετούς διάρκειας έφτασαν σε νέο πολυετές υψηλό, αναλυτές πλέον θεωρούν ότι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν επιτρέπουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια της Fed να ελεγχθεί ο πληθωρισμός αλλά και για την παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου, η παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος την Τετάρτη, μετά την έκτη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας φέτος, σε εύρος από 3,75% έως 4%, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Οι έμποροι swaps «απάντησαν» ανεβάζοντας το επιτόκιο σε πάνω από 5%.

Διαβάστε επίσης – Το ράλι στα επιτόκια των ομολόγων τρομάζει τις αγορές [πίνακες]

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, προς το παρόν, οι επενδυτές παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Fed βρίσκεται σε μια πορεία που τελικά θα γονατίσει την οικονομία. Αυτό είναι εμφανές στη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων διετούς και μεγαλύτερης διάρκειας.

Το διετές ξεπέρασε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά 62 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, η βαθύτερη αντιστροφή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, ανέβαζε αμείλικτα τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον υπερπληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης – BofA: 250 χρόνια ιστορίας καλούν τους επενδυτές να «ποντάρουν» σε ομόλογα

Η αντιστροφή της καμπύλης

Η αντιστροφή της καμπύλης έχει περιθώριο να αυξηθεί έως και 100 μονάδες βάσης εάν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τελικό επιτόκιο 5,5% ως απάντηση στις μελλοντικές μετρήσεις του πληθωρισμού, λέει ο Ira Jersey, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στο Bloomberg Intelligence.

Οι διετείς τίτλοι κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κοντά στο 4,80%, ενώ οι 10ετείς δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το 4,34% στον τρέχοντα κύκλο.

Όλες οι αποδόσεις είναι πιθανό να ξεπεράσουν το 5% καθώς η Fed συνεχίζει να σφίγγει τις οικονομικές συνθήκες, εκτίμησε ο Ben Emons, στρατηγικός αναλυτής της Medley Global Advisors.

Οι traders της χρηματαγοράς πάντως, παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν η επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο θα οδηγήσει σε πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα ή σε μικρότερη κίνηση μισής μονάδας. Ο Πάουελ επανέλαβε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κάποια στιγμή, πιθανώς μόλις τον Δεκέμβριο. Όμως, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που αναμένεται να δημοσιευτούν στο ενδιάμεσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε.

Ετσι, τα βλέμματα όλων είναι εστιασμένα στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Οκτωβρίου που αναμένονται την Πέμπτη.

Τι γίνεται με τα δάνεια

Το σημείο αναφοράς για το 10ετές παρακολουθείται ευρέως επειδή επηρεάζει τα στεγαστικά δάνεια και άλλα επιτόκια δανεισμού. Το 2ετές επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και κινείται υψηλότερα.

Το τμήμα «2 έως 10» της καμπύλης αποδόσεων αντιστράφηκε στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά από το 2019 και ξανά τον Ιούνιο.

Πώς πρέπει να είναι η καμπύλη;

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της κυβέρνησης εκδίδοντας διάφορες μορφές χρέους. Η αγορά του Δημοσίου των 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει γραμμάτια που λήγουν σε ένα μήνα έως ένα έτος, ομόλογα δύο έως 10 ετών και ομόλογα 20 και 30 ετών.

Η καμπύλη απόδοσης, η οποία απεικονίζει την απόδοση όλων των τίτλων του Δημοσίου, συνήθως κλίνει προς τα πάνω καθώς η πληρωμή αυξάνεται με τη διάρκεια. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές.

Μια ανοδική καμπύλη συνήθως σηματοδοτεί προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα, υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Μια ισοπεδωτική καμπύλη μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων και είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη.

Όμως τι σημαίνει μια αντίστροφη καμπύλη;

Οι επενδυτές παρακολουθούν τμήματα της καμπύλης αποδόσεων ως δείκτες ύφεσης, κυρίως τη διαφορά μεταξύ των τρίμηνων γραμματίων του Δημοσίου και των 10ετών γραμματίων και του τμήματος δύο έως 10 ετών (2/10).

Οι αντιστροφές υποδηλώνουν ότι, ενώ οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, μπορεί να ανησυχούν για την ικανότητα της Fed να ελέγχει τον πληθωρισμό χωρίς να βλάπτει την ανάπτυξη, παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι είναι σίγουροι για την επίτευξη μιας λεγόμενης «ήπιας προσγείωσης» για την οικονομία.

Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να αποτελέσουν όπλο κατά του πληθωρισμού, μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για οτιδήποτε, από στεγαστικά δάνεια μέχρι δάνεια αυτοκινήτων.

Η καμπύλη απόδοσης επηρεάζει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, οι τράπεζες των ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια αναφοράς για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και εμπορικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων δανείων μικρών επιχειρήσεων και πιστωτικών καρτών, καθιστώντας το δανεισμό πιο δαπανηρό για τους καταναλωτές. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων επίσης αυξάνονται.

Όταν η καμπύλη αποδόσεων κλιμακώνεται, οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και να δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια. Όταν η καμπύλη είναι πιο επίπεδη, τα περιθώριά τους συμπιέζονται, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τον δανεισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές