Σε περισσότερα από 11 χρόνια κάθειρξης για απάτη, καταδικάστηκε η ιδρύτρια της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές σχετικά με την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αιματολογικών εξετάσεων της εταιρείας της.

Η ομάδα υπεράσπισής της υποστήριξε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή 18 μηνών, σύμφωνα με τα δικαστήρια. Αντίθετα, της επεβλήθη ποινή 135 μηνών, δηλαδή 11 χρόνια και τρεις μήνες.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε για πρώτη φορά την ιστορία του πώς η τεχνολογία αιματολογικών εξετάσεων της Theranos πάλευε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες το 2015. Οι πληροφοριοδότες και άλλοι μάρτυρες ήρθαν στο προσκήνιο για να δώσουν λεπτομερείς αναφορές για το πώς η Χολμς και ο πρώην επικεφαλής χειρουργείων Ramesh Sunny Balwani εξαπατούσαν ασθενείς, συνεργάτες , επενδυτές και εργαζόμενους αναφορικά με την πρόοδο της εταιρείας και τις δυνατότητες της τεχνολογίας της.

Διαβάστε επίσης – Theranos – Η ιστορία ενός γίγαντα με πήλινα πόδια

Η απολογία

Η 38χρονη Χόλμς, που είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ξέσπασε σε κλάματα κατά την απολογία της στο δικαστήριο. «Αγαπούσα τη Theranos. Ήταν το επίτευγμα της ζωής μου. Είμαι συντετριμμένη από τις αποτυχίες μου», είπε χαρακτηριστικά.

Έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης τον Απρίλιο.

Η Χόλμς κρίθηκε ένοχη τον Ιανουάριο σε τέσσερα δικαστήρια για εξαπάτηση επενδυτών, μετά από μία δίκη που διήρκεσε τέσσερις μήνες. Οι ένορκοι ενημερώθηκαν για το πώς το σημείο αναφοράς της Theranos, το μηχάνημα Edison, ήταν ανίκανο να πραγματοποιήσει τις πρωτοποριακές εξετάσεις αίματος που είχε υποσχεθεί η Χολμς και οι συνεργάτες της.

Οι εισαγγελείς απέδειξαν βάσει στοιχείων ότι προσκόμισε ψεύτικα έγγραφα προκειμένου να κερδίσει την έγκριση των επενδυτών και των εταίρων, μια εξαπάτηση που οδήγησε τη Theranos να συγκεντρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση με ιδιωτική αποτίμηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι επενδυτές άξιζαν πλήρη αποζημίωση για την χρηματοδότησή τους, παρομοιάζοντας τη Theranos με «αεροπλάνο που πετά με σπασμένο κινητήρα».

Θα διεξαχθεί ακρόαση για να καθοριστεί η τελική αποζημίωση σε 10 εξαπατημένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η υπόθεση FTX

Η καταδίκη της Χολμς έρχεται καθώς ένας άλλος νεαρός πρώην δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, ο Sam Bankman-Fried, αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό μέλλον, μετά την ξαφνική κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων του FTX την περασμένη εβδομάδα.

Ο Bankman-Fried δεν έχει κατηγορηθεί για έγκλημα, αλλά βρίσκεται σε νομικό κίνδυνο μετά τις αποκαλύψεις ότι η εταιρεία του δεν μπόρεσε να επιστρέψει τα χρήματά τους στους καταθέτες επειδή μερικά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ριψοκίνδυνων, χαμένων στοιχημάτων.

Το… κοριτσόπουλο με το μεγάλο όραμα 

Βεβαίως, πολλές από τις μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες της Σίλικον Βάλεϊ ξεκίνησαν από ένα απλό όνειρο, μια επαναστατική ιδέα. Το ίδιο ίσχυε για την Theranos που στήθηκε από μια 19χρονη φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία παράτησε νωρίς τις σπουδές της για να κυνηγήσει το όνειρο ενός υπερ-μηχανήματος που θα μπορούσε να εκτελέσει πάνω από 240 εργαστηριακές εξετάσεις με ένα μόλις… τσίμπημα και ελάχιστες σταγόνες αίμα. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως το διαγνωστικό μηχάνημα θα κάλυπτε ταχύτατα ένα τεράστιο φάσμα εξετάσεων, αλλά υποτίθεται πως θα ήταν και εξαιρετικά εύχρηστο και φτηνό, ικανό να μπει ακόμη και στις παρεχόμενες υπηρεσίες ενός… σούπερ μάρκετ.

Η ιδέα, όπως ακούγεται, προφανώς φαντάζει πρωτοποριακή με την ίδια την Χόλμς να την προωθεί αριστοτεχνικά, επομένως ήταν λογικό και επόμενο οι επίδοξοι επενδυτές να… ξετρελαθούν. Το 2004 η νέα εταιρεία καταφέρνει να συγκεντρώσει με το «καλημέρα» πάνω από έξι εκατ. δολάρια φτάνοντας σε αξία τα 30 εκατ. δολάρια. Το επιστημονικό προσωπικό της Theranos εργάζεται πυρετωδώς την ώρα που η ίδια η Χολμς προμοτάρει το όραμα της κερδίζοντας διαρκώς χρόνο. Το 2009 βρίσκει στον Ραμές «Σάνυ» Μπαλβάνι ένα ιδανικό επιχειρηματικό εταίρο και σύντροφο στο (χάρτινο) όραμα της. Το επιστημονικό προσωπικό προσπαθεί ακόμη απεγνωσμένα να δημιουργήσει το θαυματουργό μηχάνημα, δίχως βέβαια επιτυχία, όμως το «μαγείρεμα» των δοκιμών φέρνει αποτελέσματα.

Το 2010 η Theranos συγκεντρώνει άλλα 45 εκατ. δολάρια σε «φρέσκα» κεφάλαια και βλέπει την αξία της να υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια. Τα media λατρεύουν το success story της Theranos και την χαμογελαστή, ξανθιά και θυελλώδη Ελίζαμπεθ που «γράφει» ιδανικά στο φακό και στα εξώφυλλα.

Η γυναικεία εκδοχή του Στιβ Τζομπς «κερδίζει» και τον πιο επιφυλακτικό επενδυτή, διαχειριστές κεφαλαίων, επιχειρηματίες (όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ) και υπουργούς, ενώ στο διοικητικό της συμβούλιο εντάσσονται δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο Χένρι Κίσιγκερ και ο Τζορτζ Σουλτς δίδοντας ακόμη περισσότερη αίγλη και διεθνή απήχηση στην εταιρεία.

Το 2013, το μηχάνημα που τελικά παρουσιάζεται υπό την ονομασία Edison φαίνεται να αποτελεί την υλοποίηση των υποσχέσεων της Χολμς. Και μάλιστα η Theranos καταφέρνει να το βάλει, υποτίθεται, σε λειτουργία στην αγορά μέσα από μια πολύκροτη συνεργασία με την αλυσίδα φαρμακείων της Walgreens Boots Alliance. H αγορά ενθουσιάζεται, η εταιρεία συγκεντρώνει άλλα 400 εκατ. δολάρια και η αξία της Theranos εκτοξεύεται σχεδόν στα 10 δισ. δολάρια, με την ίδια την Χολμς να εντάσσεται και στην ελίτ λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή