Με στόχο να διπλασιάσει τα καθαρά της κέρδη τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας τα 24 εκατ. ευρώ, η Megaplast, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην παραγωγή εύκαμπτου φιλμ συσκευασίας παγκοσμίως, συνεχίζει να επενδύει εντός των τειχών.

Χθες έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της δεύτερης παραγωγικής της εγκατάστασης, μετά από εκείνην που διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η νέα μονάδα φιλοξενείται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ. και η στεγασμένη επιφάνεια της φτάνει τα 9.100 τ.μ. Η ανέγερση της μονάδας ολοκληρώθηκε σε ένα έτος και αναμένεται να απασχολήσει 70 άτομα προσωπικό.

Σε χρονικό ορίζοντα 5ετίας στο εργοστάσιο θα λειτουργήσουν πέντε γραμμές παραγωγής και αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 90 εκατομμύρια ευρώ στον κύκλο εργασιών της Megaplast.

Πώς η Θήβα κέρδισε το Στέτσιν της Πολωνίας

Ωστόσο, το νέο εργοστάσιο δεν ήταν να γίνει στη χώρα μας, αλλά στην Πολωνία!

Στην αλλαγή σχεδίων του Χάρη Καββαδία, προέδρου και CEO του ομίλου Megaplast, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είπε ο ίδιος, καθώς εκτίμησε το αισθητά βελτιωμένο επενδυτικό και οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών στη χώρα.

Έτσι το οικόπεδο 50 στρεμμάτων στο Στέτσιν της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, το οποίο είχε αγοραστεί το 2016, παραμένει ως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας με προοπτική να δημιουργηθεί παραγωγική μονάδα όταν η Megaplast «μεγαλώσει» κι άλλο. «Και δεν θα φυτευτούν πατάτες», όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Καββαδίας.

Καινοτόμα προϊόντα

Με έτος ίδρυσης το 1995, η Megaplast δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων και διάτρητων φιλμ συσκευασίας.

Οι βασικοί κωδικοί που παράγονται είναι το Fiber Film και το Fiber Film eco από ανακυκλωμένο υλικό, που χαρακτηρίζονται από τις ίνες που υφίστανται στο φιλμ και συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του προϊόντος.

Επιπλέον, είναι το διάτρητο φιλμ AirΟFilm, ενώ εισήλθε στην αγορά του αγροτικού κλάδου με την νέα σειρά προϊόντων Fiber 4 Silage για τη συσκευασία ζωοτροφών (άχυρο).

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση διατηρεί εξαγωγές που είναι ίσες με το 95% του τζίρου της και πραγματοποιεί πωλήσεις σε 40 χώρες του κόσμου.

Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται κολοσσοί του κλάδου τροφίμων, όπως η Coca-Cola, η Nestle και η Unilever.

Εντυπωσιακά κέρδη

Την πρόοδο της εταιρείας αποδεικνύουν τα οικονομικά της μεγέθη.

Ο κύκλος εργασιών της στις αρχές του 2000 έφτανε μόλις το 1,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ με υψηλότατη καθαρή κερδοφορία. Όπως μάλιστα δήλωσε ο επικεφαλής του κρητικού ομίλου, στόχος είναι να διπλασιαστούν τα καθαρά της κέρδη τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας τα 24 εκατ. ευρώ.

Το 2021 ο όμιλος Megaplast έτρεξε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ με υψηλά διψήφια ποσοστά κινήθηκε και η κερδοφορία του.

Ειδικότερα ο τζίρος ανήλθε σε 44,4 εκατ. ευρώ από 35,9 εκατ. ευρώ το 2020 (+23,72%), ενώ το μικτό αποτέλεσμα άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ από 16,87 εκατ. ευρώ μία χρονιά πριν (+18,52%).

Επίσης το EBITDA διαμορφώθηκε σε 13,7 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 42,2%, τα προ φόρων κέρδη στα 11,78 εκατ. ευρώ (+58,04%) και τα καθαρά κέρδη σε 11,07 εκατ. ευρώ, με άνοδο 69,1% σε σχέση με το 2020.

Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 23 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η εταιρεία την τελευταία 3ετία, το οποίο πέραν της νέας βιομηχανικής μονάδας στη Θήβα, αφορούσε και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στην Κρήτη.

Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η υλοποίηση και δύο ακόμη επενδυτικών κύκλων, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Η πρώτη εξ αυτών θα έχει ύψος 9 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικής του νέου εργοστασίου στη Θήβα, ενώ θα υλοποιηθεί μία ακόμη ποσού 5,5 εκατ. ευρώ για προσθήκες που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ηρακλείου.

Επιπλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει στην επένδυση 500 χιλ. ευρώ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις της στην Κρήτη.

Μέχρι το 2026 η Megaplast υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 40 εκατ. ευρώ, με την ανάπτυξη να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις συνεχείς χρηματοροές της επιχείρησης, με μηδενικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι επενδύσεις στη νέα βιομηχανική μονάδα της Θήβας και στο εργοστάσιο της Κρήτης, καθώς επίσης σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της έδρας και νέο κέντρο R&D στην Αθήνα, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ομίλου.

Εξαγορές

Στο πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνονται και εξαγορές μικρότερων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διάχυτο φιλμ και στην εμπορία.

Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού των θυγατρικών της στο εξωτερικό, προσελκύοντας εξειδικευμένα στελέχη.

O όμιλος Megaplast διαθέτει 6 εμπορικές θυγατρικές εταιρείες στο εξωτερικό σε Ηνωμένο Βασίλειο (Megaplast UK LTD), ΗΠΑ (Megaplast USA Inc), Ιταλία (Megaplast ITALIA SRL), Ισπανία (Megaplast SPAIN SL), Γερμανία (Megaplast Verpackungsinnovationen GmbH) και Γαλλία (Megaplast FRANCE).

Γιατί δεν μπήκε στο ΧΑ

Πριν από 20 χρόνια υπό τη διοίκηση του Xάρη Kαββαδία, η Megaplast βρέθηκε στην πόρτα του Χρηματιστηρίου αλλά δεν την πέρασε, έχοντας μάλιστα λάβει και τη σχετική, αρχική, έγκριση.

Ωστόσο, η συγκυρία κρίθηκε αρνητική για ένα τέτοιο εγχείρημα και είσοδος στο ΧΑ δεν πραγματοποιήθηκε.

Καθώς φαίνεται ούτε και σήμερα η εταιρεία ενδιαφέρεται να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης κεφαλαίων, δεδομένης της σημαντικής ρευστότητας που διαθέτει και του μηδενικού δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης