Μπλόκο στη φοροδιαφυγή και μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ (vat gap) στην Ε.Ε. επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώνοντας  την ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών στις χώρες της Ε.Ε.  Τα δεδομένα των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα εμφανίζονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε μια νέα κεντρική βάση δεδομένων της Ε.Ε. στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών.

Για παράδειγμα, μια ελληνική επιχείρηση που συναλλάσσεται με μια επιχείρηση στη Γερμανία θα είναι υποχρεωμένη να εκδίδει ηλεκτρονικό τιμολόγιο και να διαβιβάζει τα στοιχεία του τιμολογίου στην ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα μοιράζεται τα δεδομένα της συναλλαγής με άλλα κράτη μέλη αναφέροντάς τα στη νέα κεντρική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το αποκεντρωμένο μοντέλο είναι παρόμοιο με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η τρέχουσα βάση δεδομένων του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών ΦΠΑ (VIES).

Το σχέδιο της νέας οδηγίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές αναμένεται να παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου 2022 για να εγκριθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ στις χώρες της Ε.Ε. υπερβαίνουν τα 130 δις. ευρώ το χρόνο με την Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμό καθώς κάθε χρόνο χάνει πάνω από 5 δις. ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ποιους φόρους «ξεφορτώνονται» πρώτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της νέας οδηγίας που παρουσίασε ο Agustín Míguez Pérez, υπεύθυνος της φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε. προβλέπουν:

1.      Οι ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις (vies) αντικαθίστανται από μια νέα φορολογική δήλωση ΕΕ για συναλλαγές εντός της ΕΕ (απαιτήσεις ψηφιακής αναφοράς – DRR).  Μια νέα πανευρωπαϊκή απαίτηση ψηφιακής αναφοράς θα εισαχθεί για τις διασυνοριακές συναλλαγές B2B (Business to Business) εντός της ΕΕ σύμφωνα με την οποία όλοι οι φορολογούμενοι θα αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο (ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο) ένα υποσύνολο δεδομένων ηλεκτρονικών τιμολογίων.

2.      Η εγγραφή ΦΠΑ σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα επιτρέπει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (Ενιαία εγγραφή ΦΠΑ – SVR).

3.      Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα είναι υποχρεωτική για όλες τις διασυνοριακές συναλλαγές εντός της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό πρότυπο ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα γίνει αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη για την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2B.

4.      Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση χωρίς επίσημη παρέκκλιση. Σήμερα  όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ επιθυμεί να εισαγάγει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, πρέπει να ζητήσει επίσημα παρέκκλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δηλαδή άδεια απόκλισης από την Οδηγία ΦΠΑ). Με τη νέα οδηγία θα προταθεί ότι δεν θα απαιτείται προηγούμενη άδεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax