Kατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και της διεθνούς αβεβαιότητας, Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2023 στιγματίζεται από τις αλλαγές σε βασικά μεγέθη της οικονομίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, εξαιτίας του πληθωρισμού. Όπως επίσης και από την πρόβλεψη ενός μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 1 δισ. Ευρώ για την κάλυψη αναγκων νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας.

Η κοινοβουλευτική μάχη για την οικονομία θα μεταφερθεί στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, όπου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του στις 17 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Ιστορικός ο νέος προϋπολογισμός

Το δυσμενές σενάριο

Λαμβάνοντας υπόψιν το ρεαλιστικό δυσμενές σενάριο, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι, η οικονομία θα διαγράψει μία καλή πορεία εφέτος, και επιβράδυνση το 2023.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο θα αναφέρει για  εφέτος ότι η  ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί  με ποσοστό κοντά στο 5,5%-5,8%,έναντι 5,3% πρόβλεψης στο προσχέδιο.

Για τον επόμενο χρόνο, καταγράφεται επιβράδυνση, όμως όχι όμως ύφεση, και εκτιμάται ρυθμός χαμηλότερος από την εκτίμηση 2,1% του προσχεδίου. Στο κρίσιμο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα ίσως λίγο χαμηλότερο από το κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ ( προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,7%.

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ

Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10% εφέτος, από αρχική πρόβλεψη 8,8%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 4-5% (από αρχική πρόβλεψη 3%. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε   κατά 13 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021,  εφέτος θα υποχωρήσει κατά επιπλέον 25 μονάδες του ΑΕΠ και το 2023 ακόμη 10 μονάδες του ΑΕΠ.   Δηλαδή, εφέτος θα είναι στο 169,1% και  για το 2023 θα πέσει στο 161,6% του ΑΕΠ.

 Στην τελευταία έκθεση (φθινοπωρινές προβλέψεις) η Κομισιόν είχε αναθεωρήσει προς το πάνω το ΑΕΠ και «βλέπει» μεγέθυνση το 2022 κατά 6%, κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Κατεβάζει όμως την ταχύτητα για το 2023, σε μόλις 1%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί  εφέτος στο 10%, ενώ την επόμενη χρονιά δεν θα αποκλιμακωθει και θα επιμείνει στο 6%.  Για τον επόμενο χρόνο η χώρα μας θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2024, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ εφέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων