Ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθούν να ισορροπήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ καταπολέμησης του πληθωρισμού και προστασίας της οικονομίας από την ύφεση. Με μόλις μια ημέρα διαφορά, στις 14 και 15 του μήνα, FED και ΕΚΤ αντίστοιχα όχι μόνο θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και αναμένεται να δώσουν σήμα για την πορεία που θα ακολουθήσουν το 2023.

Η FED έχει αρχίσει να δίνει σήμα ότι μπορεί να κόψει ρυθμό με τις μεμονωμένες πολύ υψηλές αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης κάθε φορά και να κινηθεί προς νέα αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσεων. Το ίδιο φέρονται να εξετάζουν και τα στελέχη της ΕΚΤ μετά τα πρόσφατα μεγάλα άλματα στο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης -την ώρα που υπάρχουν αντιδράσεις “γερακιών” όπως κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας ο Ρόμπερτο Χόλτσμαν που ζητά αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για νέα κίνηση 75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Όλα μπορεί να αλλάξουν βέβαια εάν υπάρχει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Τα αίτια

Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για μια πιο ήπια περιοριστική νομισματική πολιτική είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης, η πιθανότητα να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και η προοπτική ότι μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο βασικό επιτόκιο καταθέσεων ώστε αυτό να πάει στο 2%, θα φτάσει κοντά στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΚΤ για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής αναμένεται ότι θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε από την πλευρά της ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική επέκταση προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός που είναι πενταπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Διαβάστε επίσης: Ξέρουν τι κάνουν;

Κίνδυνος ύφεσης

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι μια ύφεση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να φρενάρει τις αυξανόμενες τιμές.

«Αυτό που κάνει την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ιδιαίτερα προκλητική είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο μια αλληλουχία δυσάρεστων γεγονότων – την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό – αλλά (ότι) ως αποτέλεσμα, αλλάζει και το περιβάλλον γύρω μας», ανέφερε μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.

«Για την ΕΚΤ, η επίδειξη της δέσμευσής μας στην εντολή μας (για έλεγχο του πληθωρισμού) είναι ζωτικής σημασίας ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές την ώρα που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Δεσμευόμαστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό πίσω στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνουμε», προσέθεσε.

Προσδοκίες

Την ίδια ώρα και αξιωματούχοι της FED δημιουργούν προσδοκίες ότι θα μετριάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, αλλά παράλληλα τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις μέχρι το 2023. Το στέλεχος της FED Κρίστοφερ Ουόλερ ανέφερε ότι η τελική απόφαση για το μέγεθος της αύξηση τον επόμενο μήνα θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και άφησε την πόρτα ανοιχτή σε αυξήσεις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ο Ουόλερ ήταν ένας από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της FED όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή