Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, επιβεβαίωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεων της Τεχεράνης, που αποφασίστηκε έπειτα από ένα κρίσιμης σημασίας ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ “θα ενημερώσει το Ιράν για την πρόθεσή του να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων του”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, σε δήλωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης – Με το βλέμμα στις διαδηλώσεις ΗΠΑ και ΕΕ καθυστερούν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο του 2021 ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Καταδίκη από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μετά την επιβεβαίωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι η Τεχεράνη άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% σε ένα επιπλέον εργοστάσιο.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις χώρες “καταδικάζουν τα τελευταία μέτρα του Ιράν, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον ΔΟΑΕ, που αποσκοπούν σε μια νέα επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος”.

Με την αύξηση των ικανοτήτων της στην παραγωγή, η Τεχεράνη “έχει λάβει νέα σημαντικά μέτρα που αδειάζουν” τη συμφωνία του 2015 “από το περιεχόμενό της”, δηλώνουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

“Η απόφαση του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, εκτιμούν οι τρείς χώρες για τις οποίες αυτό αποτελεί μια “πρόκληση για το διεθνές σύστημα της μη-διάδοσης”.

Το μέτρο αυτό, που παρουσιάζει “σημαντικούς κινδύνους διάδοσης, δεν έχει καμία αξιόπιστη μη στρατιωτική αιτιολογία”, συνεχίζουν.

“Η παρουσίαση αυτής της κλιμάκωσης ως αντίδραση στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ ψηφίσματος που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί στο θέμα των εγγυήσεων είναι απαράδεκτη”, εκτιμούν οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπενθυμίζοντας ότι “το Ιράν έχει νομική υποχρέωση βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία του των εγγυήσεων”.

“Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους διεθνείς μας εταίρους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε.

Tι ορίζει η συμφωνία του 2015

Αυτό το όριο του 60% ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, στόχος της οποίας ήταν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

“Το Ιράν προβλέπει επίσης μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού”, έως 20% “στο Φορντό” και πρόσθεσε “ένα δεύτερο κτίριο παραγωγής” στη Νατάνζ, πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας