Με σειρά βελτιωτικών αλλαγών και με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ΑΟΔ σύμφωνα με την οποία, θεσπίζονται κανόνες διαφάνειας στην ίδρυση και λειτουργία των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης και διασφαλίζεται η μη καταστρατήγηση της κατανομής εύλογης αμοιβής ιδιωτικής αντιγραφής, ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων .

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ καταψήφισαν και το ΜεΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Τι αλλαγές φέρνει

Μεταξύ άλλων, εισάγονται οι έννοιες της «αναμετάδοσης» και του «ελεγχόμενου περιβάλλοντος», τροποποιείται ο ορισμός της «καλωδιακής αναμετάδοσης» σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/789 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 και ρυθμίζεται η άσκηση των δικαιωμάτων αναμετάδοσης τόσο από ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, όσο και από άλλους δικαιούχους.

Επίσης, ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Ακόμα, ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2006/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006 «σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διάνοιας».

Η ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης για την ψήφιση του νομοσχεδίου:

«Το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης και οι Έλληνες δημιουργοί-μέλη της χαιρετίζουν την ευαισθησία με την οποία χειρίστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού, και προσωπικά η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, τα ζητήματα που άπτονταν των δικαιωμάτων των μουσικοσυνθετών και στιχουργών στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή και προσβλέπουμε σε μία αγαστή συνεργασία προκειμένου η συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων μας να διενεργείται σε ένα υγιές περιβάλλον με διαφάνεια εις όφελος όλων των παραγόντων της αγοράς (δημιουργών και χρηστών)».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα